Turecko odmítlo příměří v Libyi, požaduje stažení Haftara ze dvou míst

Podmínkou příměří je kontrola tripolské vlády nad městem Sirta a základnou al-Džufra.

Turecko během pondělka odmítlo příměří v Libyi, protože současný stav na válečné frontě by byl nevýhodný pro tripolskou vládu, kterou podporuje. Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu dodal, že pobřežní město Sirta a základna al-Džufra se musejí vrátit pod kontrolu oficiální vlády před tím, než bude Tripolis souhlasit s příměřím.

Libyjská národní armáda pod vedením Chalífy Haftara je v důsledku turecké podpory Tripolisu na ústupu. Cavusoglu řekl, že s ohledem na možnost další operace proti Haftarovým jednotkám je nyní na stole diplomatické řešení. „Operace se připravuje, ale snažíme se o jednání. Pokud nedojde ke stažení, vojenská příprava je v běhu,“ cituje článek tureckého šéfdiplomata.

Tento postup tripolské vlády by dal vládě kontrolu nad tzv. libyjským ropným věncem, což je region, v němž je vyráběna a vyvážena většina energie.

Mezitím se Rusko a Spojené arabské emiráty snaží o uzavření dohody o okamžitém příměří. V pondělí hovořil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem právě o situaci v Libyi a v Sýrii.

Turecko se chystá na základě dohody s tripolskou vládou začít s hledáním ložisek ropy ve východním Středomoří. Cavusoglu nehovořil o konkrétním časovém rámci, ale sdělil, že Turecko je v této oblasti otevřeno spolupráci se společnostmi z třetích zemí, například z USA, Velké Británie, Itálie nebo Ruska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.