Řecko a Turecko (asi) začnou „technické rozhovory“ k uvolnění napětí

O „technickém jednání“ informoval ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Členské země NATO Řecko a Turecko se dohodly na „technických rozhovorech“, které by měly pomoci deeskalovat napětí ve východním Středomoří. Spory obou zemí se týkají těžby zemního plynu v této oblasti.

Hlavním zdrojem napětí jsou turecké aktivity v této oblasti, které se týkají těžby a hledání nových ložisek zemního plynu a podle Řecka a Kypru narušují jejich suverenitu. Ve východním Středomoří se proto koncentrují válečné lodě obou stran, což zvyšuje možnost vzniku případného konfliktu kvůli nehodě.

O „technickém jednání“ informoval ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Stoltenberg označil obě země za „cenné spojence“ a NATO pak za „důležitou platformu pro konzultace o všech otázkách, které se dotýkají naší sdílené bezpečnosti“.

Vzhledem k tomu, že se jedná o „technické rozhovory“ neočekává se, že by jednání turecké a řecké strany přineslo kompletní řešení problému. Pozorovatelé ale věří, že by mohly otevřít cestu k dalšímu dialogu. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo vyzval Turecko a Řecko k tomu, aby snížily napětí a aby v rámci ukončení krize začaly diplomaticky komunikovat.

Podle informací Deutsche Welle řecká strana několik hodin po oznámení Stoltenberga, pořádání „technických rozhovorů“ s Tureckem popřela. Turecká strana podpořila iniciativu NATO.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.