Odpověď za Navalného? Zastavte Severní proud 2

V německé politice se už objevují názory, že odpovídající odpovědí na podezření z otravy bude zastavení plynovodu Severní proud 2.

Berlín se dostává pod domácí tlak ohledně zastavení plynovodu Severní proud 2 kvůli podezřením z otravy ruského opozičníka Alexeje Navalného nervovým jedem novičok, informoval web Politico v pátek.

Předseda parlamentního výboru pro zahraniční otázky a jeden z možných kandidátů na předsedu CDU Norbert Röttgen tweetoval: „Diplomatické rituály už nestačí. Po otravě Navalného potřebujeme silnou evropskou odpověď, které Putin rozumí: EU by měla společně zastavit Severní proud 2.“ Stejný argument pak Röttgen opakoval v rádiu Deutchlandsfunk. Politik také řekl, že většina Evropanů je proti projektu od jeho začátku, nejde podle něj jenom o Poláky ale i o Francouze. Röttgen nazval plynovod „německým projektem proti většině Evropanů“.

Kancléřka Angela Merkelová chce další kroky diskutovat v NATO a s dalšími zeměmi EU. Nicméně zopakovala také, že projekt Severní proud 2 by měl být dokončen.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.