Pandemie už vzala pracovníkům celosvětově 10 % jejich příjmů

Ztráta se prozatím rovná 500 milionům pracovních míst a 5,5 % globálního HDP. Rok ještě neskončil…

Příjmy pracovníků po celém světě se snížily o více než 10 % během prvních devíti měsíců roku 2020 v souvislosti s pandemií koronaviru, uvedla Mezinárodní organizace práce (ILO). V penězích se jedná o ztrátu celkem 3,5 bilionu dolarů. Ztráta se potom rovná celkem 5,5 % globálního HDP.

Odhad je odvozen ze ztrát pracovních hodin od začátku pandemie a nezapočítává vládní podpory platů. Výzkumníci ILO pak uvedli, že propad pracovních hodin byl v druhém čtvrtletí letošního roku ještě větší, než se očekávalo; propadl se o 17,3 % ve srovnání s úrovní před pandemií. Je to ekvivalent ztráty asi 500 milionů zaměstnání na plný úvazek. Tato data zahrnula lidi na nucené dovolené, pracující na snížený úvazek a také nezaměstnané. Ukazují konkrétněji, jak vysokou daň si pandemie vybere také v oblasti spotřeby i to, že hospodářská obnova nebude bez překážek.

Ztráta pracovních hodin se rovná poklesu 10,7 % v globálním pracovním příjmu, uvedla ILO dále. Výhledy pro zbytek roku nejsou optimistické. Očekává se ztráta 345 milionů pracovních míst ve třetím čtvrtletí a 245 milionů ve čtvrtém kvartále letošního roku. Zvláště silně byli poškozeni pracovníci v rozvíjejících se ekonomikách, které minulá ekonomická krize tolik nepostihla. Pracovníci se zemí s nižším středním příjmem přišli o 15 % výdělků. Pracovníci v zemích s vysokým příjmem o 9 %, zní odhad ILO. Přičemž pracovníci z bohatých nebo bohatších zemí se spíš těšili vládní podpoře.

OSN už varovala před tím, že ekonomická obnova bude v tomto kontextu těžká. ILO míní, že země s nízkými příjmy by potřebovaly finanční injekci 45 miliard dolarů k tomu, aby se podařilo vrátit k pracovním hodinám jako před pandemií. „Bylo by to jen 1 % stimulu, který už učinily země s vysokými příjmy… Může se to udělat a mělo by se to udělat…,“ řekl ředitel ILO Guy Ryder na adresu takové pomoci.

Informovaly noviny Financial Times z 24. září 2020, na straně 1.

Psali jsme:

Bohatství amerických miliardářů vzrostlo během pandemie téměř o třetinu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.