Honduras přesune velvyslanectví do Jeruzaléma

Jde o projev politiky současného honduraského prezidenta Hernándeze, který opustil dosavadní neutrální postoj země k izraelsko-palestinským sporům.

Středoamerický Honduras doufá, že se mu podaří přemístit své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Země tak ukončí svoji neutralitu ve vztahu k izraelsko-palestinským sporům a krok rozhněvá Palestince. Informovala Al Jazeera.

Honduraský prezident Juan Orlando Hernández potvrdil, že o otevření izraelské ambasády v Tegucigalpě a přesunu velvyslanectví Hondurasu do Jeruzaléma jednal s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Izrael doposud v Hondurasu vlastní velvyslanectví nemá, ale v srpnu zde otevřel diplomatické zastoupení.

Rozhodnutí je důsledkem nové politiky současného honduraského prezidenta Hernándeze, který opustil dosavadní zahraničněpolitický postoj země k izraelsko-palestinským sporům. Už dříve řekl, že jeho země uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele. V Hondurasu přitom žije druhá největší populace Palestinců v Latinské Americe.

Hernandéz je představitelem konzervativní, pravicové strany Národní strana (Partido nacional) a prezidentem skoro desetimilionového Hondurasu se stal v roce 2014.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.