Pro některé Trumpovy voliče jsou rizika nemoci Covid-19 jen přehánění liberálního establishmentu

Volby v USA: Rychlé vyléčení prezidenta z nemoci je pro jeho voliče důkaz, že se vyléčí stejně rychle a že nebezpečí nemoci se přehání.

Někteří republikánští voliči a podporovatelé Donalda Trumpa jsou toho názoru, že nebezpečí koronaviru přehání liberální establishment, který se tak snaží poškodit Trumpovy volební výsledky. Rychlé uzdravení prezidenta z nemoci je podle nich důkazem toho, že není třeba nijak měnit svoje chování, například nosit roušky a chránit se před infekcí.

Odborníci ve zdravotnictví v USA mají obavy z veřejných událostí, které prezident v rámci kampaně pořádá a které by mohly přispět k akcelerování „zimní vlny“ koronaviru v USA. V pro volby rozhodujícím Wisconsinu už nyní případy onemocnění rostou a volební kampaň by mohla situaci zhoršit.

Voliči vidí Trumpovo vyléčení jako vzor pro sebe. „…vím, že když onemocním, je tu kupa věcí, které si mohu vzít, abych se docela rychle vyléčila,“ říká novinám Financial Times Ardis Cerny (71 let) z Wisconsinu. Paní Cerny také nenosí roušku, pokud to není absolutně vyžadováno.

Trump se po prodělání nemoci (ze které se léčil v exkluzivní nemocnici-pozn.red.) vrátil do práce zhruba před týdnem, zatímco případy nemoci v USA začaly znovu růst. V posledních dnech má země kolem 50 tisíc nových potvrzených případů. Znamená to také nárůst počtu hospitalizovaných a následně i úmrtí. V USA nemoci podlehlo už více než 200 tisíc lidí. Univerzita ve Washingtonu odhaduje, že v případě, že se v zemi neomezí sociální interakce, půjde v lednu 2021 o skoro 400 tisíc lidí.

Stát Wisconsin patří k těm, kde je vysoká míra pozitivity testů, kolem 20 %. Toto číslo ukazuje na to, zda je nárůst případů výsledkem rychlejšího šíření nemoci, a nejenom zvýšení počtu otestovaných.

Nárůst případů v USA je v mnoha případech spojen s některými událostmi: například znovuotevřením univerzit. V jiných případech se jedná o důsledek toho, že doposud skeptičtí lidé přestali zcela důvěřovat oficiálním návodům na boj s koronavirem. Mnozí z podporovatelů Donalda Trumpa jsou přesvědčeni, že jim vládní vědci lžou. Například jeden z republikánských voličů Trumpa míní, že koronavirus byl do USA zavlečen z politických důvodů. Vysvětluje to konáním prezidentských voleb v letošním roce. Pandemie je podle něj „příliš pohodlná“ ve volebním roce.

Zdravotní odborníci doufají, že navzdory politické debatě, kterou koronavirus doprovází, udělají Američané, co bude třeba k tomu, aby zabránili dalšímu šíření nemoci. Tento argument o osobní odpovědnosti všech ale na Trumpovu základnu ve Wisconsinu moc nezabírá. „Cítil bych se blbě, kdyby kvůli mně někdo umřel. Musím ale myslet na to, co mně umožňuje fungovat v mém malém světě,“ řekl jeden z nich novinám Financial Times.

Dočetli jsme se v novinách Financial Times ze 14. října 2020, str. 2.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.