Firma Huawei se postavila proti zákazům své technologie v Polsku a Rumunsku

Dopis eurokomisařce pro hospodářskou soutěž tvrdí, že polské a rumunské rozhodnutí o zákazu porušuje evropské právo.

Čínský telekomunikační gigant Huawei oznámil předním evropským zákonodárcům, že Varšavě a Bukurešti hrozí, že novými bezpečnostními pravidly pro zavádění 5G poruší právo EU. Tento krok čínské společnosti ukazuje na možnost soudních bitev, které se budou týkat nové telekomunikační bezpečnostní politiky, informuje Politico.

EU nyní kráčí po velmi tenké hranici mezi snižováním závislosti EU na zahraničních hráčích jako je právě čínský Huawei nebo americké cloudové společnosti a diskriminačními zákazy, které by porušovaly politiku EU i politiku volného trhu.

Dopis z 11. října adresovaný eurokomisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové uvádí, že návrh bezpečnostních pravidel 5G v Polsku a Rumunsku „je založen na několika porušeních práva EU“. Kromě toho čínská společnost Huawei kritizuje dvoustranná „společná prohlášení“, která Varšava a Bukurešť podepsaly s americkou administrativou.

Právní zpochybnění právních předpisů členských zemí EU v oblasti bezpečnosti by podle Politico představovalo „testovací prostor“ pro rodící se „technologickou suverenitu“ Evropské unie, tedy pro představu o samostatnosti EU v digitálním sektoru a bez závislosti na zahraničních firmách nebo vládách.

V dopisu Huawei tvrdí, že Polsko a Rumunsko usilují o „vyloučení dodavatelů na základě neobjektivních a nejednoznačných kritérií“, která se zaměřují jen na určité dodavatele vzhledem k jejich zeměpisnému původu. „Huawei protestuje proti těmto legislativním návrhům, které jsou v rozporu se základními zásadami EU,“ stojí v dopise.

Čínská firma dále uvedla, že nová bezpečnostní pravidla pro technologii 5G, která nyní Polsko u Rumunsko přijímají, porušují evropské dohody a zásady právní jistoty a předvídatelnosti.

Evropská komise koordinuje zavádění bezpečnostních pravidel pro 5G technologie po celé EU. Přestože nemusí mít pravomoci bránit zemím v jejich národních bezpečnostních opatřeních, může zasáhnout v případě, že státy zavedou telekomunikační zákony, které budou narušením pravidel celé EU.

Dopis také reaguje na dvoustranné dohody podepsané některými evropskými vládami s americkou administrativou. Polsko a Rumunsko podle v dopise vyjádřeném názoru společnosti Huawei „v oblasti národní bezpečnosti upřednostňují zájmy USA před politikou EU“.

Tato memoranda o porozumění jsou v podstatě politickými závazky, které vytlačí dodavatele podléhající zahraničnímu vlivu, postrádající transparentní vlastnictví a v minulosti čelící obvinění z krádeže duševního vlastnictví. USA již takovéto dohody podepsaly s Rumunskem, Polskem, Estonskem, Lotyšskem, Českem a Slovinskem. Po posledním diplomatickém tlaku v říjnu se k nim připojily také Slovensko, Kypr, Bulharsko, Severní Makedonie a Kosovo. Žádné z memorand nejmenuje konkrétně společnost Huawei, ovšem americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo se při svých cestách vyjádřil velmi jasně, koho mají dotyčné země vyřadit.

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinski, CC licence via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.