Tichanovskaja chce další sankce a bezvízový režim s EU

Opoziční představitelka kritizuje EU za pomalost a požaduje další sankce proti „lidem a společnostem“, které podporují Lukašenka.

Představitelka běloruské opozice a bývalá kandidátka na prezidenta Světlana Tichanovskaja vyzvala Evropskou unii k dalším sankcím proti Bělorusku. Evropské sankce by měly cílit na „lidi“ a „společnosti“, které podporují Lukašenka. EU by zejména měla jednat rychle.

V rozhovoru pro noviny Financial Times Tichanovskaja ocenila evropské rozhodnutí potrestat 40 běloruských úředníků, nicméně znovu zdůraznila, že by se Brusel měl zaměřit na lidi a společnosti podporující režim Alexandra Lukašenka. Sankce by Tichanovskaja zavedla i na Běloruský olympijský výbor, který vede Lukašenko.

Tichanovskaja kritizovala, že je EU v některých momentech příliš pomalá. Říjnové sankce proti Bělorusku byly přijaty až poté, co se podařilo k souhlasu přesvědčit Kypr, který požadoval podobný postup i vůči Turecku.

Tichanovskaja novinám řekla, že pomoci by mohlo volné bezvízové cestování do EU: „Budeme tuto věc diskutovat s Evropou. Pokud lidé budou moct bez problémů opustit zemi, režim nad nimi nebude mít příliš moci. Bělorusové se budou cítit svobodnější.“

V neděli už dvacátým týdnem pokračovaly v hlavním městě Běloruska Minsku protesty proti Alexandru Lukašenkovi a výsledkům voleb, ve kterých měl oficiálně získat 80 % hlasů. EU považuje srpnové běloruské prezidentské volby za „ani svobodné, ani férové“.

Psali jsme:

Polsko se stává centrem běloruské politické opozice

Ilustrační foto: Autor – Bundesministerium für europäische und internationale Angelegenheiten – _DSC3840, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94866969

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.