Polsko se stává centrem běloruské politické opozice

Do Polska totiž směřuje řada běloruských politických emigrantů a znovu sem zavítala představitelka opozice Tichanovskaja.

Polsko se stalo základnou běloruské opozice, všímají si noviny Nězavisimaja Gazeta. Polský parlament projednává zákon, který bude garantovat Bělorusům, kteří do Polska přijeli z humanitárních důvodů, právo na práci. Podle informací polského ministerstva vnitra za poslední dva měsíce politické krize do Polska přišlo kolem 700 běloruských občanů na základě humanitárních víz nebo prostřednictvím procedury mezinárodní ochrany.

Ve Varšavě se nacházející představitelka běloruské politické opozice Světlana Tichanovskaja při jednání s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým žádala, aby běloruští emigranti mohli získat práci. Tinachovskaja zdůraznila, že Bělorusové v Polsku nechtějí žít na cizí účet, chtějí pracovat a živit se sami.

Polská strana změnila hraniční režim s ohledem na politickou krizi v Bělorusku – díky tomu může do Polska přijet jakýkoliv občan Běloruska, který má na vjezd do země právo. Došlo tak ke zrušení pandemického omezení na státních hranicích Polska. Před zrušením covidového hraničního režimu polská strana povolila Bělorusům vjezd na základě humanitárních a turistických víz s platností na jeden rok, víza jsou bezplatná a vydávají ve zrychleném režimu. Po příjezdu do Polska musejí Bělorusové jít do karantény.

Tichanovskaja je v Polsku na pozvání College of Europe, které má sídlo ve Varšavě. (Pozn.: Prezidentem College of Europe je bývalý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy a od září 2020 je rektorkou bývalá Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová). V minulosti se bývalá prezidentská kandidátka vyhýbala tématu zahraniční politiky Běloruska. Proto překvapilo, že Tichanovskaja v projevu na půdě College of Europe najednou mluvila o zahraniční politice Běloruska, která podle ní už neodpovídá národním zájmům země a obsluhuje jen zájmy jednoho člověka. Na rozdíl od první návštěvy Polska v září se o druhé návštěvě informovalo až post faktum.

Představitelka běloruské opozice se sešla s šéfem prezidentské kanceláře a se starostou Varšavy. Nechyběla ani schůzka s premiérem země Morawieckým, který s Tichanovskou jednal o situaci v Bělorusku i o formě další pomoci opozici. Tichonovskaja dále jednala s některými z běloruských emigrantů z řad bývalých pracovníků ministerstva vnitra a Vyšetřujícího výboru. Odbory silových ministerstev v Polsku zřídily Centrum běloruské solidarity, na jehož půdě setkání probíhalo.

Světlana Tichanovskaja už před tím vyzvala členy silových orgánů Běloruska k tomu, aby přešli na stranu lidu a protestů. Pracovníkům tajných služeb slíbila, že se jim vyhne lustrace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.