Francie chce vlně kritiky v muslimském světě čelit diplomaticky

Postoje francouzského prezidenta vůči sekularismu a svobodě slova vyvolaly v muslimských zemích zpětnou reakci.

Francie uvažuje o jmenování zvláštního vyslance, který by měl v muslimských zemích vysvětlit myšlenky prezidenta Emmanuela Macrona o sekularismu a svobodě projevu. Krok je snahou o to, oslabit protifrancouzskou reakci v některých muslimských zemích. Informoval o tom deník Guardian.

Tento růst protifrancouzských nálad má totiž potenciál prohloubit už nyní hluboký konflikt mezi Macronem a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem, týkající se řady otázek, například politiky v Libyi nebo těžby ropy a plynu ve východním Středomoří, i tureckého angažmá v Náhorním Karabachu.

Macron už se v dlouhém rozhovoru pro stanici Al Džazíra pokusil vysvětlit a ospravedlnit svůj přístup. Zatím dostal nicméně podporu jen ze strany Spojených arabských emirátů. Jejich ministr zahraničních věcí Anwar Gardaš řekl, že „”Jako muslim se cítím dotčen určitými karikaturami. Ale jako myslící člověk vidím politiku, která se kolem tohoto tématu provádí. Erdoğan svými útoky na Francii manipuluje náboženskou otázkou pro politické účely.“ Gardaš dále zdůraznil, že skutečným cílem tureckého prezidenta je rozšířit vliv své země v muslimském světě, který již sahá od Perského zálivu po západní Středomoří. Erdogan podle ministra hledá skuliny a vyjednává jen, když narazí na „červenou linii“.

Francouzský prezident také telefonicky hovořil s palestinským lídrem Mahmúdem Abbásem a ujistil ho, že rozlišuje mezi terorismem a extrémismem a islámem a islámským myšlením. Řada muslimských představitelů odsoudila poslední teroristické útoky ve Francii i v Rakousku. Nicméně francouzskou stranu vyděsila míra explicitní i implicitní kritiky Macrona za jeho postoje vůči svobodě projevu.

V íránském tisku se objevily karikatury Macrona v podobě ďábla, v Bangladéši proti Macronovi protestovalo asi padesát tisíc lidí, objevují se výzvy k bojkotu francouzského zboží, který například Erdoğan podpořil.

Saúdské ministerstvo zahraničí například uvedlo, že „odmítá jakýkoli pokus spojit islám s terorismem a odsuzuje urážlivé karikatury proroka“. Internetem také otřásl skandál ohledně tweetu bývalého malajsijského premiéra Mahathira Mohamada, který napsal, že „muslimové mají právo být naštvaní a zabíjet miliony Francouzů za masakry z minulosti“. Marconovy postoje označil pak za „velmi primitivní“.

Prezident Macron zdůraznil, že karikatury nebyly oficiálními publikacemi. Řekl: „Chápu a respektuji, že můžeme být těmito karikaturami šokováni, ale nikdy se nesmířím s tím, že můžeme ospravedlnit fyzické násilí za tyto karikatury. Ve své zemi budu vždy hájit svobodu vyjadřovat se, psát, myslet, kreslit.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.