Drony pomáhají s obnovou lesů

Po ničivých lesních požárech v Austrálii testuje nevládní organizace moderní technologie pro regeneraci lesů: drony.

Minulá australská sezóna požárů byla jednou z nejhorších v historii země: začala v září 2019, trvala sedm měsíců a shořelo více než 17 milionů hektarů lesa. Téměř tři miliardy zvířat zahynuly nebo se musely přemístit. Nyní má začít opětovné zalesňování.

„Rozsah krize v oblasti požárů vyžaduje, abychom reagovali v měřítku, jaké dosud neexistovalo,“ řekl agentuře Reuters Dermot O’Gorman ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Speciální drony mají rozsévat semena eukalyptů v odlehlých oblastech, aby došlo k obnovení spálené buše (pozn.: koalové žijí vysoko na eukalyptových stromech a živí se pouze jejich listy).

Některé drony mohou rozsít až 40 000 semen denně. Vědci doufají, že to vytvoří zelené koridory, aby se koalové (a další divoká zvířata) mohly znovu volně pohybovat.

Ohrožení koalové

Světový fond na ochranu přírody má za cíl zdvojnásobit populaci koalů do roku 2050 s programem „Regenerate Australia“.

Koalové byli požáry tvrdě zasaženi. Nyní se vydávají miliony za plán, jak zachránit ikonické zvíře před vyhynutím. Jedním z cílů je vytvořit více bezpečných stanovišť pro koaly založením „Velkého národního parku pro koaly“ (The Great Koala National Park – GKNP) na severním pobřeží Nového Jižního Walesu a také platit vlastníkům půdy za vytvoření soukromých bezpečných útočišť pro vačnatce na jejich vlastním pozemku. (Nadace Australian Koala Foundation nabízí adopci koalů na dálku.)

Eukalyptové lesy mají tendenci se po požáru rychle zotavovat, protože požáry jsou součástí ekologického cyklu v Austrálii. Vzhledem k rozsahu a intenzitě posledních požárů je však otázkou, zda se lesy v blízké budoucnosti dokážou samy obnovit.

Pravidelné zalesňování je drahé a není možné všude

Tradiční zalesňování – kdy se sazenice pěstují ve školkách, přepravují se na místo výsadby a poté se ručně umisťují – je časově náročné, pracné, a možné pouze tam, kde již existují stávající struktury.

S pomocí nových technologií, jako jsou rozsévací drony, je možné efektivnější setí a v širším rozsahu; dokonce i v oblastech, kde by konvenční zalesňování bylo nemožné nebo nedostupné. WWF chce investovat přibližně 180 milionů eur do projektu opětovného zalesnění pomocí high-tech dronů.

Vědci doufají, že pokud bude mise úspěšná, lesy by se mohly zregenerovat a přispět tak k obnovení populace mnoha druhů zvířat.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.