Čína zvažuje 5% růstový cíl na následujících pět let

Cílem politiky další pětiletky je dostat Čínu na hranici země s vysokým příjmem. Pro roky 2025-35 jsou čínské ambice ještě vyšší.

Podle politických zdrojů chtějí tvůrci čínských politik stanovit průměrný roční cíl hospodářského růstu na příštích pět let na 5 %, informovala agentura Reuters.

Tři lidé zapojení do vnitřních diskusí uvedli, že Peking usiluje o stanovení flexibilnějšího růstového cíle pro čtrnáctkou pětiletku. Cílem je zajistit se proti vnějším rizikům, která způsobila pandemie a roztržka s USA.

Růstový cíl je stále předmětem debat, protože vláda zatím nedokončila podrobné cíle hospodářského a sociálního rozvoje. Prezident Sin Ťin-pching minulý týden představil spolu s dalšími plán následující pětiletky a klíčové cíle na následujících 15 let. Plán například zahrnuje cíl, aby se Čína do roku 2025 stala zemí s vysokými příjmy a do roku 2035 „mírně rozvinutou zemí“, což souvisí s příjmem vyšším, než je 20 tisíc dolarů na osobu.

Světová banka definuje země s „vysokými příjmy“ jako země, jejichž hrubý národní důchod na hlavu přesahuje 12 535 dolarů. Čínský příjem na hlavu činil v roce 2019 podle dat Světové banky 10 410 dolarů.

Místopředseda Národní komise pro rozvoj a reformy (NDRC) Ning Ťi-žem minulý týden sdělil, že státní plánovač stanoví podrobné ekonomické cíle na období 2021-2025 v souladu s doporučeními lídrů.

Podle očekávání budou cíle oznámeny po schválení pětiletého plánu na výroční schůzi parlamentu počátkem roku 2021.

Čína bude muset v letech 2021 až 2025 dosahovat růstu reálného HDP v hodnotě asi 3,9 %, aby mohla v roce 2025 dosáhnout prahu země s „vysokými příjmy“, míní oslovení ekonomové z banky Nomura. Ke zdvojnásobení reálného HDP do roku 2035 pak bude muset čínská ekonomika v průměru růst na úrovni 4,7 % v letech 2021-2035.

Pro investory je klíčová otázka, zda si Čína pro pětiletý plán stanoví růstový cíl.

Uprostřed spekulací se Si zavázal, že bude usilovat o vyšší růst kvality a prohloubení reforem, což rozdmýchalo vnitřní volání po zrušení takových cílů. Udržení stabilního růstu je přesto pro Čínu životně důležité. Chce se totiž vyhnout „pasti středního příjmu“, v níž ekonomika dlouhodobě stagnuje na úrovních středního příjmu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.