Malé a střední firmy se bojí o budoucnost

Přes polovinu firem by mohlo do roka skončit s podnikáním, pokud se jejich situace nezlepší. MMF apeluje na státní podporu.

Nová přehledová zpráva konzultační firmy McKinsey ze srpna letošního roku ukazuje, že přes polovinu (55 %) malých a středních firem v Evropě má obavy o svoji budoucnost v následujících 12 měsících. Malé a střední firmy přitom v Evropě zaměstnávají dvě třetiny všech zaměstnanců. Patří sem firmy, které zaměstnávají 250 a méně lidí.

Přehled byl zveřejněn v době, kdy se objevují varovné signály ohledně možnosti bankrotu řady firem. Mezinárodní měnový fond a další subjekty přitom apelují na národní vlády, aby zdvojnásobily státní podporu společnostem s ohledem na pandemii.

Virtuální summit EU se má konat příští týden ve čtvrtek 29. října. Jeho tématem je právě koordinace národních reakcí.

Firma McKinsey se zaměřila na celkem 2200 společností z celkem pěti velkých zemí EU: Francie, Německa, Itálie, Španělska a Británie. 55 % z těchto firem bude muset přestat podnikat, pokud by jejich tržby byly na současné (srpnové) úrovni ještě za rok. Podle jednoho z autorů nové zprávy Zdravka Mladenova by takový vývoj měl dopady nejen na zaměstnanost, ale i na finanční sektor a na investice do ekonomiky.

Aktuální trajektorie také ukazuje na to, že jedna z deseti malých nebo středně velkých firem se obává toho, že do 6 měsíců zbankrotuje.

Ekonomové očekávají nerovnoměrné ekonomické oživení v eurozóně, které navíc ovlivní další šíření viru. V roce 2021 se růst odhaduje na 5,5 % HDP. Letošní propad je kolem 8 %.

Blog MMF uvedl tento týden následující: „Tvůrci politik musejí udělat vše pro to, aby potlačili pandemii a její ekonomické škody, a předčasně neodvolávat podporu, aby se vyhnuli opakování chyby globální finanční krize“. V případě podniků má jít politika podle MMF nad rámec podpory likvidity. Má zajistit, aby v podnikání mohly pokračovat insolventní, ale životaschopné firmy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.