EU v oblasti migrace pokroku nedosáhla

Spolkový ministr vnitra Seehofer chtěl konečně dosáhnout reformy azylové politiky v EU, ale to se nepovedlo. Reforma azylového a migračního práva tak bude přenesena na portugalské předsednictví EU.

Když Německo přebíralo 1. července půlroční předsednictví EU, chtělo se zabývat řešením situace kolem migrace. Berlín považoval tehdy za důležité, aby všechny státy prokázaly v této otázce solidaritu.

Až do listopadu německý ministr vnitra Horst Seehofer (jako dočasný předseda Rady ministrů EU) věřil, že dokáže urovnat spor o migrační a azylovou politiku, který zuří už pět let. Chtěl přinejmenším zásadní politické rozhodnutí 27 zemí EU o tom, jak by se s migranty a uprchlíky mělo v budoucnosti zacházet a distribuovat je v EU, ale nic z toho nebylo, uvedla Deutsche Welle.

Jak se ukázalo, neexistuje shoda ve všech podstatných bodech. Návrhy reformy azylového a migračního práva, které v září předložila evropská komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová, budou nyní přeneseny na další, portugalské předsednictví.

Klíčová otázka, jak a zda by migranti a uprchlíci přicházející do Itálie, Řecka, Španělska, na Kypr nebo na Maltu měli být distribuováni spravedlivě a solidárně ostatním zemím EU, nebyla za uplynulé roky vyřešena.

Země západní Evropy, které v současné době přijímají největší počet uprchlíků a žadatelů o azyl, další nechtějí, proto mají tuto odpovědnost převzít východoevropané.

Země jako Maďarsko nebo Polsko mají pomáhat při deportaci migrantů, kteří jsou v Řecku a musí se například vrátit do Afghánistánu. Maďarsko a Polsko to již odmítly jako neproveditelné.

Pozn.: V roce 2018 tehdejší evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos uvedl, že se musí objevit nový azylový systém a pokud nebude zbytí, pak i proti vůli zemí jako je Polsko či Maďarsko. (Psali jsme zde).

Vysoký diplomat EU, který se problematikou migrace zabývá a chce zůstat v anonymitě, k tomu poznamenal: „Ani portugalské předsednictví nevyřeší problém v příštích několika měsících. Bude to trvat roky.“

Jak jsme informovali, jižní země EU (Itálie, Španělsko, Řecko a Malta) považují návrhy Bruselu na azylovou reformu za nedostatečné. Cílem azylové reformy má být evropský mechanismus pro trvalou distribuci migrantů do všech členských států EU.

Maltský ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Evarist Bartolo v listopadu uvedl, že „není únosné, aby Malta přijímala více nelegálních migrantů a stala se evropským přijímacím střediskem pro migranty. Vedlo by to ke zničení naší ekonomiky a živobytí pro naše obyvatele.“

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.