Středomořské země kritizují návrhy EU na azylovou reformu

Cílem azylové reformy musí být evropský mechanismus pro trvalou distribuci migrantů do všech členských států EU.

Jižní země EU (Itálie, Španělsko, Řecko a Malta) považují návrhy Bruselu na azylovou reformu za nedostatečné. Ve společném dopise vedoucím představitelům EU a kancléřce Angele Merkelové odsoudily v migračním paktu Komise „nerovnováhu mezi solidaritou a odpovědností“, informovala Deutsche Welle.

Je nepřijatelné, aby země, kde většina migrantů poprvé vstoupila na evropskou půdu, nesly celou zátěž. Cílem musí být evropský mechanismus pro trvalou distribuci migrantů do všech členských států EU. (Evropský komisař pro migraci Avramopoulos tlačil na reformu azylového systému v EU již v roce 2018 – psali jsme zde).

Dopis napsali vedoucí vlád Giuseppe Conte (Itálie), Pedro Sanchéz (Španělsko), Kyriakos Mitsotakis (Řecko) a Robert Abela (Malta). Kromě Merkelové, jako zástupkyně německého předsednictví v Radě, byli adresátem dopisu také vedoucí Komise Ursula von der Leyenová a předseda Rady Charles Michel.

Od vrcholu uprchlické krize v roce 2015 selhalo několik pokusů o reformu evropského azylového systému. Klíčovým bodem vždy byla distribuce uprchlíků do ostatních zemí EU, aby se ulehčilo zemím jako je Itálie nebo Řecko. Země východní Evropy kategoricky odmítly přijímat migranty.

Předsedové vlád jižních zemí kritizovali mechanismus solidarity z jejich strany jako složitý a vágní. Z jejich pohledu musí být princip povinného rozdělení do jiných států EU „hlavním nástrojem solidarity“ mezi členskými státy. „Země v první linii nemohou odolat migračnímu tlaku na celou Evropskou unii.“

Ministři vnitra EU se touto otázkou budou znovu zabývat v polovině prosince.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.