Klimatický summit chce miliardy na výsadbu stromů na Sahaře

Projekt Zelené zdi má v sahelské zóně vysadit tisíce kilometrů stromů k zastavení šíření Sahary a tím i dezertifikaci.

Mezinárodní společenství chce pomocí ekologických investic podpořit projekt Velká zelená zeď (The Great Green Wall). „Stanovil jsem si cíl zmobilizovat do roku 2030 alespoň třetinu nezbytných finančních prostředků pro tento ambiciózní projekt,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron během summitu One Planet v Paříži. Pro tuto iniciativu by se mělo shromáždit zhruba 10 miliard eur.

Projekt Zelené zdi má v sahelské zóně vysadit tisíce kilometrů stromů k zastavení šíření Sahary a tím i dezertifikaci. Je to také určeno k boji proti hladomoru a suchu v této oblasti. Sahel je region v Africe, který je obzvláště těžce zasažen změnou klimatu. To s sebou přináší četné konflikty, a proto mnoho lidí z regionů prchá.

„Jak víte, Francie je velmi oddaná bezpečnosti a stabilitě tohoto regionu,“ řekl Macron. Tato bezpečnost není udržitelná, pokud lidem v regionu nebude nabídnuta budoucnost. Proto musí být také vytvořena pracovní místa a musí být zajištěno, aby lidé v regionu měli dost jídla. „Přesídlení obyvatelstva, krize a (…) pandemie ještě více zhoršily to, co terorismus způsobil celému regionu.“

Jednodenní summit se zaměřil na čtyři hlavní témata: ochrana suchozemských a mořských ekosystémů; podpora agroekologie, udržitelnějšího způsobu pěstování potravin; zvýšení financování na ochranu biologické rozmanitosti; a identifikace souvislostí mezi odlesňováním a zdravím lidí a zvířat.

Prostřednictvím videokonference se mělo summitu účastnit asi 30 vůdců, vládních úředníků a vedoucích mezinárodních organizací, včetně generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, německé kancléřky Angely Merkelové, britského premiéra Borise Johnsona a kanadského premiéra Justina Trudeaua. Čínu zastupoval vicepremiér Han Zheng.

Akce organizovaná Francií, Organizací spojených národů a Světovou bankou se konala za nepřítomnosti nejvyšších představitelů Spojených států, protože nově zvolený prezident Joe Biden, silný zastánce klimatických problémů, se ujme úřadu až 20. ledna. Dále chyběli vůdci Ruska, Indie a Brazílie.

OSN zdůraznila, že „pandemie covid-19 byla dramatickým připomenutím významu přírody pro náš každodenní život a hospodářství.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.