Rusko má našlápnuto do klubu digitálních gigantů

Davos: Nový digitalizovaný systém trasování veškerého zboží slibuje ruskému průmyslu a obchodu menší revoluci.

Spojené státy, Velká Británie či Jižní Korea jsou podle celé řady kritérií typicky považovány za digitálně nejrozvinutější země. Podle expertů mají jednu věc společnou – jasnou digitální strategii. Informace přinesl web Mezinárodního ekonomického fóra v Davosu.

Rusko se nyní tomuto digitálnímu klubu nejlepších přibližuje v souvislosti s širším používáním technologií ruskými občany i s tím, že ruští občané jsou vystaveni stále větším státním a soukromě řízeným ekosystémům. V ruském kontextu začala digitální ekonomika přechodem na elektronické pokladny v obchodech a plány na digitalizaci průmyslu.

Digitální sledování zboží v Rusku

V roce 2018 začal v Rusku fungovat první systém digitálního sledování s názvem Chestny ZNAKTM, který se má stát hlavním pilířem digitalizace Ruska. V roce 2024 by měl být schopen pokrýt většinu surovin i spotřebního zboží v zemi. Systém dovede rozpoznat a sledovat jakýkoliv nákup počínaje výrobním řetězcem zboží a konče spotřebitelem výrobku. Sledovatelnost zboží zaručuje unikátní identifikační kód ve formě Data Matrix QR kódu nebo RFID tagu. Tento kód je zaregistrován ve vládní centrální databázi vždy, když zboží změní majitele – od dovozce nebo výrobce k velkoobchodnímu prodejci, odtud k maloobchodníkům a dále k zákazníkovi. Také zákazníci mohou kód oskenovat do zvláštní aplikace, která potvrdí autenticitu výrobku i skutečnost, že byl vyroben, dovezen a prodán legálně. Vzniká tak digitální pas a digitální dvojče každého výrobku.

Pionýry tohoto systému jsou Čína, Brazílie, Turecko, USA a Evropská unie. Země s tímto systémem se také tradičně umísťují na vysokých příčkách Digital Society Index. Mimo jiné pomáhá s redukováním černého trhu, zlepšuje výběr daní a snižuje ztráty z kopií a z nelegálního obchodu.

Ruský projekt předčí ostatní svou ambiciózností. V současnosti jsou podobné systémy používány například ke sledování prodejů tabáku, alkoholu či léků, Rusko ale chce pokrýt všechny typy zboží, takže systém bude zpracovávat asi 100 miliard unikátních kódů za rok (dnes pracuje s 6 miliardami kódů).

Chestny ZNAK představuje nejvýraznější ruský digitální projekt, který podle článku prospěje vládě i soukromému sektoru a občanům. Projekt je realizován na základě veřejného a soukromého partnerství.

Konec nelegálního obchodu?

Rusko by se tak mohlo stát jednou z prvních zemí, která bude schopna analyzovat nákupy v reálném čase. Zatím to dovedou jenom daňové úřady Jižní Koreje a Singapuru.

Řada výzkumů odhaduje, že systém by mohl zvýšit ruský hrubý domácí produkt až o 1,2 %, a to jen díky tomu, že omezí nelegální obchod a pašování, čímž zvýší příjmy z daní a zlepší výkonnost vládní kontroly a dohledu.

Pozitivní bude systém také pro spotřebitele. Vláda a systém tak bude chránit občany a jejich blahobyt tím, že bude mít kontrolu nad autenticitou a kvalitou zboží, navíc budou mít zákazníci možnost monitorovat zboží pomocí aplikace i sami. Největším přínosem ale bude pro legální obchodníky, protože z trhu vytlačí nelegální obchod. Konečně by tento systém měl pracovat na základě na datech postavených služeb – poskytne firmám přesný analytický pohled na jejich dodavatelské řetězce a prodeje, což zvýší efektivitu a umožní přechod k průmyslu 4.0.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.