Stažení zahraničních vojsk z Afghánistánu se možná nekoná

V Afghánistánu je deset tisíc zahraničních vojáků a přes dohodu s Tálibánem možná v zemi zůstanou.

Mezinárodní vojenské jednotky mají v plánu zůstat v Afghánistánu i po květnové lhůtě, kterou předpokládá dohoda mezi Tálibánem a Spojenými státy. Informace přinesli čtyři vysocí představitelé NATO. Nesplnění lhůty by mohlo vystupňovat napětí s Tálibánem, který požaduje úplné stažení cizích vojsk ze země. Informuje Reuters.

Do dubna k úplnému stažení ze strany spojenců nedojde,“ řekl agentuře Reuters jeden z činitelů. „S novou americkou administrativou dojde k doladění politiky, bude se řešit převládající pocit ukvapeného stažení a mohli bychom se dočkat mnohem promyšlenější únikové strategie.“

Vláda bývalého prezidenta Donalda Trumpa podepsala začátkem loňského roku s Tálibánem dohodu, která slibuje stažení všech zahraničních jednotek do května výměnou za splnění konkrétních podmínek povstalci.

Bývalý prezident Donald Trump dohodu přivítal jako ukončení dvou desetiletí války. Vedle toho snížil počet amerických vojáků na 2500, což je nejméně od roku 2001.

Podle zdrojů z NATO se plány na dubnové stažení vojsk stanou hlavním tématem únorového jednání NATO. „Žádný spojenec NATO nechce zůstat v Afghánistánu déle, než je nutné, ale bylo nám jasné, že naše přítomnost zůstává podmíněná,“ řekla mluvčí NATO Oana Lungescuová.

„NATO plně podporuje afghánský mírový proces s cílem zajistit, aby Afghánistán už nebyl bezpečným útočištěm teroristů, kteří by útočili na naše země,“ řekla dále na adresu mírového procesu v Afghánistánu.

Podle informací NATO je v Afghánistánu asi 10 000 zahraničních vojáků, včetně Američanů. Zdroj z NATO uvedl, že se očekává, že počty vojáků zůstanou zhruba stejné až do konce května, další plán zatím není jasný.

Podle názoru kábulské vlády a některých zahraničních vlád a agentur Tálibán nesplnil domluvené podmínky – násilí v zemi pokračuje a nedošlo ani k přerušení kontaktů s militantními skupinami jako je Al-Kajda. Tálibán takovou kritiku odmítá.

Administrativa Joe Bidena nyní zahájila revizi mírové dohody. Mluvčí Pentagonu tvrdí, že přestože Tálibán své závazky nesplnil, Washington zůstal věrný mírovému procesu, jen zatím nerozhodl o budoucích počtech vojáků. Zástupce amerického ministerstva zahraničí sdělil, že prezident Biden je odhodlán „zodpovědně“ ukončit „věčné války“. Zároveň však chce ochránit Američany před teroristickými a jinými hrozbami.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.