Další pokrok v rozhovorech s Íránem zastínilo zvolení zastánce tvrdé linie

Diplomaté hlásí pokrok v jednání s Teheránem ohledně obnovení jaderné dohody. Míček je nyní na straně politiků…

Diplomaté uvedli, že v neděli bylo dosaženo dalšího pokroku při rozhovorech mezi Íránem a dalšími velmocemi ohledně obnovení jaderné dohody z roku 2015. Smyslem dohody má být omezení íránského jaderného programu, který v roce 2018 opustila Trumpova administrativa. Diplomaté také naznačili, že nyní budou další politická rozhodnutí záviset na vládách, které se jednání účastní.

Nedělní jednání ve Vídni bylo prvním oficiálním setkáním od prezidentských voleb v Íránu, které vyhrál konzervativec Ebrahim Raísí, zastánce tvrdé linie. Někteří diplomaté vyjádřili obavy, že jeho zvolení by mohlo zkomplikovat případný návrat k dohodě. Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell v neděli řekl, že doufá, že volba nového íránského prezidenta nebude překážkou pro dosažení dohody ve Vídni.

Enrique Mora, představitel Evropské unie, který předsedal závěrečnému zasedání šestého kola rozhovorů mezi Ruskem, Čínou, Německem, Francií, Británií a Íránem, novinářům řekl, že „jsme blíž k dohodě, ale ještě jsme jí nedosáhli“.

„Dosáhli jsme však pokroku v řadě technických otázek“, dodal Mora, jejich povahu však neupřesnil.

Podle představitele Ruska Michaila Uljanova rozhodli nyní diplomaté o přestávce v jednání, která má být využita ke konzultacím s vládami jednajících stran dříve, než dojde k předpokládanému poslednímu kolu jednání. Diplomatické úsilí na nalezení společného jazyka bylo v tomto bodu podle Uljanova vyčerpáno a nadešel čas politických rozhodnutí.

Předpokládá se, že diplomaté se vrátí na závěrečné kolo rozhovorů do Vídně za 10 dní, nejpozději do poloviny července.

Spojené státy svého zástupce u stolu ve Vídni nemají. Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena však dala najevo ochotu znovu se k dohodě připojit za podmínek, které by obecně vedly k tomu, že Spojené státy omezí sankce a Írán se vrátí ke svým jaderným závazkům z roku 2015. Delegace USA ve Vídni se účastní rozhovorů s Íránem nepřímo, přičemž diplomaté dalších mocností působí jako prostředníci.

Diplomatické jednání ale zastínilo zvolení Raísího prezidentem Íránu, neboť zajišťuje zastáncům tvrdé linie pevnou pozici ve vládě. Raísí je prvním íránským prezidentem, na kterého USA uvalily sankce ještě před jeho zvolením kvůli jeho účasti na masových popravách v roce 1988.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.