Teroristická organizace „Islámský stát“ je na vzestupu, zejména v Africe

V Římě se sešli zástupci států, které tvoří koalici proti IS. Nechyběl německý ministr zahraničí Heiko Maas a jeho americký protějšek Antony Blinken.

Globální koalice“ proti tzv. Islámskému státu (IS) vznikla v září 2014 a je jedinečná svým členstvím, rozsahem a angažovaností.

83 členů koalice se zavázalo bojovat proti IS na všech frontách, rozbít jeho sítě a čelit jeho globálním ambicím. Kromě vojenské kampaně v Iráku a Sýrii se koalice zavázala bojovat proti financování a ekonomické infrastruktuře IS, bránit přílivu zahraničních teroristických bojovníků přes hranice, podporovat stabilizaci a obnovu základních veřejných služeb v oblastech osvobozených od IS a bojovat proti propagandě této skupiny.

Obavy z expanze IS

IS již nekontroluje žádné území v Iráku ani v Sýrii. Mosul, který byl prohlášen za hlavní město chalífátu, je osvobozen již téměř čtyři roky. Přesto mají koaliční síly obavy.

Teroristická milice nadále žije jako podzemní organizace a provádí útoky. Stažení amerických vojáků z Iráku nahrává teroristům. Kvůli pandemii byl dočasně přerušen výcvik iráckých bezpečnostních sil. Mezitím byl obnoven, také s podporou Bundeswehru. V současné době je v boji proti IS nasazeno přibližně 250 vojáků.

Zástupci koalice proti IS musí vzít v úvahu i další fenomén: IS se rozšiřuje. Před dvěma týdny se odnož této teroristické skupiny přihlásila k útoku v afghánském Kábulu, při němž zahynulo sedm lidí.

Ostražitost je nezbytná

IS nadále představuje hrozbu, a proto je „závazek Itálie maximální“. Uvedl to ministr zahraničí Luigi Di Maio na společné tiskové konferenci s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem. Podle Di Maia je „obava, že IS může posílit, velká“, a to vede k tomu, že „nesmíme snížit ostražitost: musíme zvýšit působení koalice tím, že rozšíříme oblasti, na které se zaměříme.“

Di Maio poté uvedl, že hrozba IS „je obzvláště znepokojující na africkém kontinentu, konkrétně v oblasti Sahelu, ale také v oblastech východní Afriky. Z tohoto důvodu jsem s podporou USA a mnoha dalších partnerů navrhl zřízení pracovní skupiny pro Afriku, která by mohla identifikovat a zastavit teroristické hrozby spojené s IS na tomto kontinentu tím, že vypracuje konkrétní protiopatření, která budou definována v koordinaci s místními partnery.“

Skupiny napojené na IS otevírají nové fronty v subsaharské Africe

Po nedávných úspěších v Nigérii, Sahelu, Mosambiku a Demokratické republice Kongo propaganda IS zveřejňovaná vedením skupiny v jejím srdci na Blízkém východě stále více zdůrazňuje subsaharskou Afriku jako novou frontu, která může skupině vynahradit značné neúspěchy jinde.

„Pro organizaci, jako je IS, je subsaharská Afrika místem, kde lze dosáhnout velkého účinku s minimálními investicemi do zdrojů. Je to jedno z mála míst na světě, kde IS skutečně kontroluje území o rozloze mnoha tisíc kilometrů čtverečních,“ řekl Vincent Foucher, odborník na islamistický extremismus.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.