Minsk přerušil svoji účast ve Východním partnerství

Bělorusko uvedlo, že v bezprostřední reakci na nové sankce EU pozastavuje účast v evropské iniciativě.

Bělorusko v pondělí uvedlo, že pozastavuje svou účast ve Východním partnerství EU. Běloruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že za daných okolností nemůže plnit závazky vyplývající z dohody o účasti na Východním partnerství, které má jako iniciativa EU posilovat vazby mezi blokem a bývalými sovětskými sousedy.

Východní partnerství začalo v roce 2009 a některé země ho považují za předstupeň ke členství v Evropské unii. Iniciativa nabízí šesti bývalým sovětským republikám (Moldavsku, Ukrajině, Bělorusku, Arménii, Ázerbájdžánu, Gruzii a Bělorusku) zlepšení hospodářských a politických vazeb s EU výměnou za reformy, píše Euractiv.

Už v listopadu 2020 Bělorusko svoji účast v iniciativě omezilo a jako důvod uvedlo „zpolitizovaný přístup“ partnerů a sankce EU.

V pondělním prohlášení běloruského ministerstva se uvádí, že pozastavení dohody bude mít „negativní dopad“ na boj proti nelegální migraci a organizovanému zločinu, jelikož Bělorusko sdílí hranici s členskými zeměmi EU, Polskem a Litvou. Vedle toho Minsk odvolal na konzultace svého velvyslance při EU a k podobnému kroku byl vybídnut i vedoucí delegace EU v Bělorusku Dirk Schuebel. Bělorusko také odepře vstup zástupcům evropských orgánů a osobám ze zemí EU, které přispěly k zavedení sankcí proti Bělorusku.

Představitelé EU tyto kroky Běloruska odsoudili. Předseda Evropské rady Charles Michel v tweetu uvedl, že jde o „další krok zpět“, který „dále vystupňuje napětí a bude mít jasný negativní dopad na běloruský lid, neboť ho připraví o příležitosti, které mu poskytuje naše spolupráce“. Evropský šéfdiplomat Josep Borrell uvedl, že EU je i přes tento krok připravena na spolupráci s běloruským lidem.

Borrellova mluvčí pak sdělila, že EU rozhodnutí Minsku pozastavit svou účast v rámci Východního partnerství lituje, protože povede k další izolaci běloruského režimu Alexandra Lukašenka. Krok běloruské vlády kritizovala také opoziční politička Světlana Tichanovskaja, která ho považuje za krátkozraký a za projev slabosti.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.