Jak se vyhnout konfliktu v Bělorusku

Pokud by protesty v Bělorusku zesílily a Lukašenkův režim padl (ať už by ho svrhli protestující, nebo by ho pučem sesadili nespokojení bezpečnostní činitelé zevnitř samotného režimu), jak by měl Washington a Západ reagovat?

Západ se především musí vyvarovat opakování výsledku revoluce na Ukrajině z roku 2014: občanské války, ruské intervence, prudkého a dlouhodobého hospodářského úpadku, rozpolcené společnosti a země, která uvízla v permanentním pozastavení a poloparalýze mezi Ruskem a Západem, napsal ve svém článku pro web Responsible Statecraft  Anatol Lieven.

Nezdá se pravděpodobné, že by Moskva chtěla přinést nějakou velkou oběť pro záchranu Lukašenkovy vlády jako takové. Nebyla by ani ochotna podpořit kruté represe, aby zachránila tento režim kvůli němu samotnému. Zcela jinak je tomu však v případě, kdy jde o to, aby se Bělorusko nestalo spojencem Západu proti Rusku.

Pohled na mapu a sebemenší znalost historie by měly důvody ruského postoje objasnit. Běloruská hranice je od Moskvy vzdálena pouhých 300 mil a Bělorusko bylo od 16. století hlavní cestou západních invazí do Ruska. Bylo by to stejné, jako kdyby Kanada pohrozila, že se připojí k protiamerické vojenské alianci.

Červená linie

Ruská vláda dala jasně najevo, že se jedná o absolutní červenou linii, z čehož jasně vyplývá, že Rusko je v krajním případě ochotno sáhnout k ozbrojené síle, aby zabránilo Bělorusku následovat Ukrajinu do vojenské, hospodářské a geopolitické závislosti na Západě. A pokud Rusko skutečně vojensky zasáhne, nebude možné, aby Moskva odtrhla kousky Běloruska, jako tomu bylo v případě Ukrajiny v roce 2014. Běloruská politická geografie to neumožňuje. Ruská armáda by musela obsadit celé Bělorusko a přitom pochodovat až k hranicím zemí NATO Litvy a Polska.

Výsledkem by byla nová a obrovská krize mezi Ruskem a Západem, která by pravděpodobně znamenala přesun značného počtu amerických vojáků do Evropy a úplnou hospodářskou izolaci Ruska od Západu.

Bidenova administrativa musí především poctivě uznat, že NATO nepůjde do války s Ruskem kvůli Bělorusku, stejně jako nešlo do války kvůli Gruzii v roce 2008 nebo Ukrajině v roce 2014. To znamená, že Rusko bude mít v Bělorusku vždy vojenskou převahu nad Spojenými státy a NATO, a to z toho prostého důvodu, že Rusko bude v krajním případě bojovat a my ne. Podle toho je třeba utvářet politiku Spojených států.

Celý článek si můžete přečíst v angličtině zde.

O autorovi:

Anatol Lieven je vedoucím výzkumným pracovníkem pro Rusko a Evropu v Quincy Institute for Responsible Statecraft. Dříve působil jako profesor na Georgetown University v Kataru a na katedře válečných studií na King’s College v Londýně. Je členem akademické rady Valdajského diskusního klubu v Rusku a členem poradního výboru odboru pro jižní Asii britského ministerstva zahraničí a Commonwealthu. V letech 1985–1998 působil Anatol Lieven jako britský novinář v jižní Asii, bývalém Sovětském svazu a východní Evropě a věnoval se válkám v Afghánistánu, Čečensku a na jižním Kavkaze. V letech 2000 až 2007 pracoval ve think tancích ve Washingtonu. Lieven je autorem několika knih o Rusku a jeho sousedech, včetně knihy „The Baltic Revolutions: Estonia, Latvia, Lithuania and the Path to Independence“ (Baltské revoluce: Baltské revoluce: Estonsko, Lotyšsko, Litva a cesta k nezávislosti; 1994), „Ukraine and Russia: A Fraternal Rivalry“ (Ukrajina a Rusko: Bratrské soupeření; 1999), „Pakistan: A Hard Country“ (Pákistán: Těžká země; 2012) – tato kniha je na oficiálních seznamech četby pro americké a britské diplomaty působící v této zemi. Jeho nejnovější knihaClimate Change and the Nation State: The Case for Nationalism in a Warming World(Změna klimatu a národní stát: Případ nacionalismu v oteplujícím se světě) vyšla v březnu 2020.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.