Rusko podpoří Lukašenka půjčkou 500 milionů dolarů

Rusko chce finančně podpořit Bělorusko půjčkou ve výši 500 milionů dolarů. Země se stala terčem ostré mezinárodní kritiky za vynucené přistání osobního letadla v Minsku.

Na schůzce běloruského vládce Alexandra Lukašenka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem bylo dohodnuto, že peníze budou vyplaceny do konce června. Jedná se o druhou část půjčky, která byla dohodnuta v prosinci 2020, tedy před tím, než bylo letadlo společnosti Ryanair donuceno přistát v Minsku.

Putin a Lukašenko na schůzce v Soči u Černého moře jednali především o otázkách obchodní a hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi. Bělorusko se nachází ve vážné hospodářské situaci a již nyní dluží Rusku miliardy. Běloruský vůdce si v pátek na úvod své návštěvy postěžoval na tlak, který Západ vyvíjí na jeho zemi.

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli v neděli zopakoval, že chce v tlaku na Bělorusko pokračovat, aby došlo k propuštění novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyně.

Evropská komise nedávno představila plán na podporu přechodu k demokracii v Bělorusku, v jehož rámci chce uvolnit až 3 miliardy eur. Tato pomoc však bude aktivována pouze v případě, že se země vydá demokratickou cestou.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.