Za „vagnerovci“ v Bělorusku byly ukrajinské tajné služby

Podle ukrajinských médií a informací z tajných služeb byla skupina ruských žoldáků do Běloruska vylákána ukrajinskou rozvědkou.

Ukrajinské zpravodajské služby připravovaly rozsáhlou operaci k zatčení skupiny žoldáků ze soukromé vojenské společnosti Vagner v Bělorusku, napsala Ukrajinskaja Pravda. Podle informací ze zpravodajských služeb byla operace zrušena poté, co o ní byl informován úřad ukrajinského prezidenta.

Operace hledání a zatčení teroristů měla začít před rokem, informují dále ukrajinské noviny. Ve skupině, která měla být zadržena, byli lidé, kteří byli možná přítomni při sestřelení letadla MH-17 nad východní Ukrajinou a u dalších sestřelů.

V rámci operace ukrajinských tajných služeb byli žoldáci najati na práci ve Venezuele (ochrana ropných zařízení). Žoldáci měli do Venezuely odletět přes Minsk. Měli koupené letenky. Skupinu tvořilo 33 lidí a celkem 28 z nich mělo být zadrženo, 9 z nich byli občané Ukrajiny.

Noviny také tvrdí, že v rámci verbování bylo doloženo portfolio žoldáků, které svědčilo o jejich zločinech na Ukrajině. Zaměstnavatel tak chtěl prý na najímatele práce udělat dojem.

Podle plánu měla skupina, kterou si najaly ukrajinské tajné služby, přijet do Běloruska 24. července. 25. července měla skupina odletět z Minsku do Istanbulu. Záměrem ale bylo výjimečné přistání na Ukrajině, protože jednomu z pasažérů letadla se mělo během letu udělat nevolno. Tuto úlohu měl sehrát agent SBU. Následně by byla skupina na Ukrajině zatčena.

Plán se ale nepovedlo provést. 24. července nahlásili náměstek ředitele SBU, Ruslan Baraněckij, a náčelník vojenské rozvědky (GRU), Vasilij Burba, všechny informace o operaci Úřadu prezidenta Ukrajiny, kde bylo rozhodnuto o  odložení operace. Na jednání byl přítomen také Volodymyr Zelenskij, šéf svého úřadu, a další lidé z prezidentova okolí. Důvodem pro odložení měla být rizika spojená s právě probíhajícími rozhovory o vydání zajatců a začátek příměří na Donbase. Operace byla odložena o několik dní, na 30. července.

Ukrajinská rozvědka má podezření, že během jednání v prezidenském úřadu došlo k prozrazení informací ruské FSB. V důsledku toho mělo dojít k zatčení vagnerovců v Bělorusku a k jejich následnému předání do Ruska.  K zatčení skupiny došlo jeden den před novým odletem, 29. července.

Ukrajinský prezident odvolal šéfa GRU Burbu, zatímco náměstek ředitel SBU Baraněckij je na dovolené na dobu neurčitou. Žádné vyšetřování toho, proč se operace nepovedla, na Ukrajině nezačalo.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.