V Bělorusku zatkli ruské „teroristy“

Celkem 33 ruských občanů bylo zatčeno v Bělorusku za údajnou přípravu teroristického útoku s cílem destabilizovat zemi v době voleb.

Ve středu došlo v Bělorusku k zatčení celkem 33 občanů Ruské federace. Podle běloruských úřadů se má jednat o žoldáky soukromé vojenské společnosti Vagner, kteří prý měli v zemi  připravovat teroristický útok.

Běloruské úřady dále tvrdí, že dostaly informaci o tom, že na území Běloruska přicestovalo více než 200 bojovníků, kteří měli destabilizovat situace v době volební kampaně. Prezidentské volby v Bělorusku se mají konat za méně než 10 dnů. Skupina ruských bojovníků měla do Běloruska dorazit mezi 24. a 25. červencem a ubytovala se v jednom z minských hotelů. Později se příslušníci skupiny přestěhovali z hotelu do jednoho ze sanatorií minské oblasti. Zde na sebe upoutali pozornost tím, že se (podle informací běloruské agentury a zaměstnanců sanatoria) nechovali jako běžní turisté z Ruska, a oblečením ve vojenském stylu khaki. Skupina Rusů se prý v sanatoriu snažila chovat nenápadně a v menších skupinkách studovala okolí.

Běloruská agentura Belta také zveřejnila jména všech zadržených. Několik z uvedených jmen figuruje od roku 2017 na ukrajinském serveru Mirotvorec, kde se o nich píše jako o žoldácích.  Později byli zadržení označeni běloruskou stranou za žoldáky společnosti Vagner (která má údajně působit také v Libyi – pozn.red.).

Ve středu večer se k situaci vyjádřil běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který kvůli události svolal zasedání bezpečnostní rady země. Lukašenko nazval událost „pohotovostí“ a řekl, že bude nutné vzniklou situaci „poctivě“ řešit. „Pokud to jsou ruští občané (a jak jsem pochopil, vyslechli je), tak to znamená, že je nutné se okamžitě obrátit na odpovídající struktury Ruské federace, aby vysvětlily, co se stalo,“ řekl běloruský prezident. Dále Lukašenko dodal, že podle ruské reakce, kterou sledoval, se Rusové vymlouvají a snaží se zdůvodnit svoje „špinavé úmysly“.

Ruská strana obvinění odmítla s tím, že v ruském zájmu není destabilizace situace v sousedním Bělorusku, informují dále noviny RBK o výrocích z ruského parlamentu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko hovořil již 24. července o možnosti, že se v Bělorusku objeví soukromé polovojenské společnosti. Lukašenko řekl, že armádní síly země jsou dobře připraveny a nedopustí eskalaci situace v zemi. Dále Lukašenko během kampaně hovořil o zainteresovanosti Ruska na tom, aby ve volbách vyhráli opoziční kandidáti. Naznačil také, že Viktor Babariko, který nakonec nebyl k volbám připuštěn a byl zatčen za korupci, spolupracoval s Moskvou.

Noviny RBK zatím uvádějí dvě verze událostí. V první verzi společnost Vagner využívala (jako i v minulosti) Bělorusko jako tranzitní zemi. Místní úřady tentokrát situace využily, aby před prezidentskými volbami „rozehřály situaci“. Jako druhou možnost článek uvádí, že se jedná o věc domluvenou s Moskvou a jejím cílem je vystrašit běloruskou společnost hrozbou „majdanu“ a posílit tak pozice Lukašenka před prezidentskými volbami.

Podle nového vyjádření ruské strany směřovali ruští občané přes Bělorusko do Istanbulu a původně neměli v plánu se v zemi tak dlouho zdržet. O důvodech zdržení nejsou informace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.