Bělorusko zůstává na oběžné dráze Ruska

Plánovaný summit Biden-Putin se otázce Běloruska zřejmě nevyhne.

Ruský prezident Putin přijal v Soči běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s velkým mediálním ohlasem a dal tak jasně najevo, že i když tlak Západu na Minsk stále sílí, Moskva není připravena uvolnit Bělorusko uvolnit ze sféry svého vlivu.

Podle mínění Davida Nauera, korespondenta SFR News, Putin uvažuje geopoliticky. Nezajímá ho, zda Lukašenko porušuje lidská práva nebo mezinárodní dohody.

V Putinových očích je Lukašenko garantem proruského kurzu Běloruska a proto ho podporuje. Setkání v Soči bylo také „vzkazem“ Západu i americkému prezidentovi (před plánovaným summitem Putin-Biden v Ženevě), kde je „červená linie“. Bělorusko tak bude bezesporu jedním z témat na setkání obou prezidentů.

Putin nabídl Lukašenkovi v Soči další půjčku (500 mil. dolarů – ve skutečnosti se jedná o druhou část finanční tranše, která byla domluvena v prosinci 2020 – pozn.red.), protože Bělorusko se nachází ve vážné hospodářské situaci (psali jsme zde).  Finanční „motivaci“ ve výši 3 miliard eur ovšem nabídla také EU, ale pod podmínkou demokratizace Běloruska (psali jsme zde).

Bělorusko čelí sankcím, někteří Lukašenkovi odpůrci požadují velmi tvrdá opatření, například odříznutí Běloruska od mezinárodních plateb. To by mohlo Lukašenka (a Putina) přijít velmi draho, míní Nauer.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.