Co chystá Rusko proti Tálibánu?

Vojenské cvičení ve střední Asii naznačilo, s jakou vojenskou operací Moskva v případě potřeby počítá.

V případě napadení z Afghánistánu by mohla mít ruská vojenská podpora Uzbekistánu a Tádžikistánu, středoasijských zemí s přímou hranicí s Afghánistánem, spíše omezenou podobu, informovaly noviny Vědomosti. Mohlo by se jednat o leteckou podporu a nasazení speciálních jednotek. Novinám Vědomosti to sdělily zdroje z ruského ministerstva obrany. Vyplývá to prý z charakteru vojenského cvičení, které začalo na začátku srpna.

Situace v Afghánistánu se začala zhoršovat mezi květnem a červnem v souvislosti se stahováním armád USA a jejich spojenců ze země. Pokusy o domluvu s Tálibánem i útoky afghánských vládních vojsk na tálibánské povstalce byly neúspěšné. Tálibán má pod kontrolou značné části země, včetně uzbecko-afghánské a tádžicko-afghánské hranice.

Společné vojenské cvičení Ruska, Tádžikistánu a Uzbekistánu začalo 5. srpna v pohraničí Tádžikistánu s Afghánistánem v oblasti polygonu Harb-Majdon. Cvičení skončí 10. srpna, účastní se ho 2500 vojáků, z toho 1800 Rusů, nasazeno bylo 500 kusů vojenské techniky. Hlavní část ruského kontingentu tvoří vojáci 201. ruské vojenské základny v Tádžikistánu. Na cvičení se podílely také oddíly zvláštního určení (specnaz) a oddíly radioelektronického boje ze Středního vojenského okruhu Ruska.

Podle informací z ruského ministerstva obrany znamená nasazení strategického bombardéru Tupolev Tu-22M a „specnaz“, že v případě zhoršení bezpečnostní situace v pohraničních oblastech Uzbekistánu a Tádžikistánu bude kladen důraz právě na ně. S přesunem velkých kontingentů pozemních vojsk se nepočítá. Vojenský expert Viktor Mucharovskij s takovým hodnocením situace souhlasí. Podle něj přesuny velkých skupin vojáků nejsou v plánu a v nejhorším případě by mohla být realizována operace podobná té v Sýrii.

Podle informací novin se z ruské vojenské základny v Tádžikistánu stalo v posledních letech výcvikové centrum tádžické armády. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že Rusko se podílí na přezbrojení tádžické armády a program modernizace by měl pokračovat až do roku 2040. Nyní ale podle ministra vznikla situace, kdy je nutné se zabývat nejen armádou, ale i situací na hranici s Afghánistánem, v níž Rusko podpoří tádžické pohraničníky.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.