Moskva: Stálá vojenská přítomnost USA ve střední Asii je „nepřijatelná“

Lavrov otevřeně zpochybnil smysl takové přítomnosti, když ani 100 tisícový kontingent NATO uvnitř Afghánistánu nic nesvedl.

Rusko důrazně varovalo Spojené státy před rozmisťováním vojenských jednotek v bývalých sovětských středoasijských státech po stažení z Afghánistánu, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Rjabkov také řekl, že Moskva tuto zprávu předala Washingtonu během summitu ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentem Joem Bidenem, který se konal minulý měsíc v Ženevě.

Ruské varování bylo zveřejněno krátce poté, co americká strana ohlásila, že stahování vojsk z Afghánistánu je dokončeno z 90 % a americké mise v zemi skoční 31. srpna.

Rjabkov dále řekl, že přesun stálé americké vojenské přítomnosti do zemí v sousedství Afghánistánu je pro Rusko „nepřijatelný“. Rusko mělo Američanům už naznačit, že takový krok by „změnil spoustu věcí nejen v našem vnímání toho, co se děje v tom důležitém regionu, ale i v našich vztazích se Spojenými státy,“ cituje agentura Associated Press ruského diplomata.

Podobné varování signalizovala Moskva také středoasijským zemím.  Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí zdůraznil, že Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán jsou členy Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Z toho podle Lavrova plyne, že každá přítomnost cizích jednotek na jejich území musí být potvrzena tímto bezpečnostním paktem. Dodal, že žádná z těchto zemí tuto otázku nevznesla.

Tádžikistán i Kyrgyzstán hostí ruské vojenské základny. Kyrgyzstán, který hostil americkou vojenskou základnu, jež podporovala operace v Afghánistánu, ji uzavřel v roce 2014. Uzbekistán, který také hostil americkou základnu, nařídil její uzavření v roce 2005 kvůli napětí ve vzájemných vztazích s Washingtonem. Uzbecké ministerstvo obrany v květnu letošního roku znovu potvrdilo, že uzbecká ústava a vojenská doktrína vylučují přítomnost jakýchkoli zahraničních jednotek na jejím území.

Lavrov také dodal, že není toho názoru, že by „vznik nových amerických vojenských zařízení ve střední Asii podporoval bezpečnost v regionu“. Ruský ministr dal takový nápad o menší vojenské přítomnosti USA v blízkosti Afghánistánu do souvislosti s tím, že 100 tisícová jednotka vojáků NATO umístěná roky v Afghánistánu „nedokázala nic udělat“. Lavrov dodal: „S největší pravděpodobností chtějí jen zajistit svou vojenskou přítomnost ve střední Asii a mít možnost ovlivnit situaci v této oblasti.“

Jak už jsme informovali, USA zvažovaly možnost, že by se Uzbekistán a Tádžikistán jako země hraničící s Afghánistánem mohly stát shromaždištěm pro sledování a pro rychlou vojenskou reakci na vývoj v této zemi. Další zemí, o které se uvažovalo byl Kazachstán, který s Afghánistánem přímo nesousedí, zato je přímým sousedem Ruské federace.

V souvislosti s rychlým stahováním USA z Afghánistánu dosáhl Tálibán rychlých územních zisků po celé zemi. Minulý pátek Tálibán potvrdil, že nyní kontroluje 85 % území Afghánistánu.

Rusko dalo najevo svoje obavy z toho, že by tato situace mohla destabilizovat střední Asii. Nástup Tálibánu už vedl k tomu, že stovky afghánských vojáků uprchly přes hranici do Tádžikistánu, který musel povolat 20 000 vojenských záložníků a posílit svou jižní hranici s Afghánistánem.

Minulý týden navštívila Moskvu vysoká delegace Tálibánu, aby nabídla ujištění, že postup povstalců v Afghánistánu neohrožuje Rusko ani jeho spojence ve střední Asii.

Ilustrační foto: Autor-Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.