Plynovod Severní proud by mohl v budoucnu dodávat zelenou energii

Vzhledem k tomu, že v EU nelze vyrobit tolik „zelené“ energie, je třeba se poohlédnout po jiných možnostech.

Kromě Ukrajiny, která má na rozdíl od zemí EU velké plochy pro výrobu obnovitelných zdrojů energie a dobré podmínky pro výrobu zeleného vodíku, hledají země EU partnery i jinde. A právě zde se Severní proud 2 znovu objevuje, uvedl rakouský Der Standard.

Moderní plynovody (jako je Severní proud) mohou přepravovat až 80 % vodíku ve směsi se zemním plynem, uvedl nedávno Jurij Melnikov z moskevské Univerzity managementu Skolkovo. U starších potrubí je to 20 %.

Problém Ruska však spočívá v tom, že ačkoli má hodně zemního plynu, má málo obnovitelných zdrojů energie. Tzv. „žlutý vodík“ vyráběný pomocí jaderné energie by pro Francii nebyl problém, ale pro ostatní země, včetně Rakouska, ano. Už dříve eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton uvedl, že „Evropa musí využít jadernou energii jako přechod k využívání vodíkové energie“.

Příležitost se také nabízí na Arabském poloostrově: Spojené arabské emiráty by mohly nabízet tzv. „modrý vodík“, vyráběný ze zemního plynu, v němž se odděluje a ukládá CO2, stejně jako vodík vyráběný ze sluneční energie. Německo a Rakousko jsou jedinými evropskými zeměmi, které uzavřely strategické partnerství s Abú Dhabí, i když zatím jen na papíře.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.