Lokální a globální ekonomika jako studijní obor

Využívání globálního sdílení a decentralizovaných technologií vytváří prostor pro rozvoj lokální ekonomiky.

Lokální a globální ekonomika jsou oblíbená témata ekonomky Ilony Švihlíkové a tak není divu, že právě ona se zasloužila o akreditaci stejnojmenného a zbrusu nového oboru na Vysoké škole obchodní v Praze (VŠO).

Unikátní studijní program s příhodným názvem „Má vlast“ je vzhledem k pandemii o to aktuálnější, neboť přímo reflektuje klíčové otázky budoucnosti: obnovu a modernizaci ekonomiky a společnosti. Tento studijní program vyjadřuje naši společnou odpovědnost vůči naší vlasti a ukazuje cestu, jak ji realizovat, informuje web VŠO.

Studenti se seznámí s vývojem ve světové ekonomice s důrazem na proces globalizace. Tento proces v sobě ale zahrnuje mnohá rizika, které zvýraznila pandemie koronaviru. Využívání globálního sdílení a decentralizovaných technologií vytváří prostor pro rozvoj lokální ekonomiky. Studenti poznají možnosti, které lokální ukotvení nabízí – ať již v oblastech lokální ekonomiky, ale také participace občanů a komunitních aktivit. Nedílnou součástí programu je důraz na moderní technologie.

Nový obor pomůže studentům v rámci předmětu Geografie světového hospodářství pochopit význam mezinárodní dělby práce a její hierarchie. Ukáže, jak různě strukturované jsou země a co z toho vyplývá. Dalšími předměty jsou: lokální ekonomika, globalizace, decentralizované technologie, digitální trendy či participativní techniky.

Jak se vyznat v globalizovaném světě?

„O globalizaci budeme učit hlavně v tom smyslu, aby studenti pochopili, jak náš globalizovaný svět vypadá, co umožňuje, a taky co znemožňuje. O to víc pak budou schopni ocenit přínos toho lokálního. Ale u té globalizace klademe velký důraz na to, co si myslíme, že přežije i pandemii, která narušila dlouhé výrobní řetězce, a tím je sdílení myšlenek. Globalizace však sebou nese spoustu problémů i mimo časy krize. Je vystavěna hierarchicky a na vrcholu jsou nadnárodní korporace. Představují obrovskou koncentraci moci a vlivu, která nepodléhá demokratické kontrole. Nejpodstatnější je mocenská asymetrie mezi nadnárodními korporacemi a státy, které pak mezi sebou soutěží o jejich přízeň a nabízejí investiční pobídky, snižování daní, daňové ráje. Vzniká obrovský tlak na oslabení sociálních a ekologických standardů, souhrnně tomu říkáme závody ke dnu. Když to shrnu, kde dominuje globalizace, tam se rozhoduje o zásadních věcech života lidí někde daleko, kde to nemůžeme nijak ovlivnit,“ uvedla Ilona Švihlíková na webu Alternativa Zdola.

A zde přichází ke slovu lokalizace, která dává lidem příležitost zapojit se do rozhodovacích procesů a zefektivnit řízení na úrovní obcí, firem nebo spolků.

Podle ekonomky Švihlíkové „mají lokálně ukotvené firmy obrovskou budoucnost a to je samozřejmě spjaté s technologiemi, které nám ukázaly velkou perspektivu, typicky 3D tisk, který je také lokálně ukotvený. Platí, že krize spojená s pandemií zároveň vytváří velkou příležitost právě pro tu regionální výrobu.“

Absolvent studijního programu bude schopen využívat potenciálu lokality tak, aby se mohl věnovat samostatné podnikatelské činnosti v této oblasti. K dalším možnostem patří střední úroveň managementu a to především tam, kde se jedná o lokální podnik. Absolvent se uplatní i jako konzultant v oblasti participativního řízení, u družstev, komunitních projektů či místních akčních skupin.

***

Přihlášku ke studiu do zimního semestru (září 2021) je možné si podat do 30. 9. 2021.

Další podrobnosti se dozvíte ve videoupoutávce Ilony Švihlíkové a na těchto odkazech:

https://www.vso.cz/ma-vlast

http://alternativazdola.cz/lokalni-a-globalni-ekonomika-jako-studijni-obor/

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.