Jaké kritické kovy skrývá váš chytrý telefon?

Ve stále propojenějším světě se chytré telefony staly nedílnou součástí našich životů. Ale víme vůbec, jaké vzácné prvky nosíme v kapse?

Více než 60 % světové populace vlastní mobilní telefon a v rozvojových zemích po celém světě se počet chytrých telefonů stále zvyšuje.

Ačkoli každá značka a model obsahuje vlastní směs kovů, v jejich společné konstrukci je použito nejméně 70 prvků, což představuje více než 80 % stabilních prvků periodické tabulky prvků. Směs kovů v daném smartphonu sahá od běžných kovů, jako je měď a zinek, přes drahé kovy, jako je zlato a platina, až po exotické kovy, jako jsou vzácné zeminy a germanium.

Vzhledem ke kompaktním rozměrům je množství kteréhokoli z těchto kovů v jednom smartphonu malé. Ale když si uvědomíme, že téměř 3 miliardy lidí, tedy zhruba 40 % všech lidí na Zemi, vlastní alespoň jeden chytrý telefon, je množství kovů v každém přístroji značné. Infografika na webu Visual Capitalist je založená na údajích Birminghamské univerzity a podrobně popisuje všechny důležité kovy, které nosíte v kapse spolu s chytrým telefonem.

Dotyková obrazovka

Obrazovky se skládají z několika vrstev skla a plastu potažených vodivým materiálem, například oxidem india a cínu nebo mědí. Tento vodivý materiál reaguje při kontaktu s jiným elektrickým vodičem, například s holým prstem. Při dotyku obrazovky se v místě kontaktu prstu vytvoří elektrický obvod a v tomto místě se změní elektrický náboj. Zařízení tuto informaci zaznamená jako „událost dotyku“ (touch event). Jakmile je zaregistrována událost dotyku, receptory obrazovky tuto událost signalizují operačnímu systému a vyvolají reakci zařízení. To je rozhraní aplikace, které se vám zobrazí.

Displej

Obrazovky chytrých telefonů zobrazují obraz na displeji z tekutých krystalů (LCD). Stejně jako většina televizorů a počítačových monitorů používá LCD displej telefonu elektrický proud k nastavení barvy každého pixelu. K vytvoření barev na obrazovce se používá několik prvků vzácných zemin.

Elektronika

Chytré telefony používají více anténních systémů, například Bluetooth, GPS a WiFi. Vzdálenost mezi těmito anténními systémy je obvykle malá, takže je velmi obtížné dosáhnout bezchybného výkonu. Pro filtrování a ladění frekvence se používají kondenzátory ze vzácného, tvrdého, modrošedého kovu tantalu. Nikl se používá také v kondenzátorech a v elektrických spojích mobilních telefonů. Další stříbrný kov, gallium, se používá v polovodičích.

Mikrofon, reproduktory, vibrační jednotka

Nikl se používá v membráně mikrofonu (která vibruje v reakci na zvukové vlny). Slitiny obsahující vzácné zeminy neodym, praseodym a gadolinium jsou použity v magnetech obsažených v reproduktoru a mikrofonu. Neodym, terbium a dysprosium jsou použity také ve vibrační jednotce.

Pouzdro a baterie

K výrobě pouzder na telefony se používá mnoho materiálů, například plast, hliník, uhlíková vlákna, a dokonce i zlato. Pokud jde o baterii, je váš přístroj pravděpodobně vybaven lithium-iontovou baterií.

Jak budou vypadat chytré telefony v budoucnosti?

Skládací telefony vstoupily do povědomí veřejnosti v roce 2019, kdy bylo představeno několik zařízení (např. Samsung Galaxy FoldMotorola Razr 2019) a s přibývajícími zařízeními budou jen populárnější.

Mohli bychom tedy do roku 2029 všichni vlastnit skládací telefony? To záleží na tom, jak telefonní společnosti zvládnou příštích několik let. V současné době jsou skládací telefony považovány za zajímavou vychytávku, kterou by si však většina lidí (kromě technologických fanoušků) jako svůj další telefon nekoupila. Důvodem je jejich cena a také to, že zatím nebyl vyvinut software, který by tuto formu maximálně využíval.

Pokud tedy v příštích několika letech přijdou skládací telefony, které budou cenově dostupné a hlavně důležité pro určité funkce, lidé po nich skočí. Je pravděpodobné, že se skládací telefony stanou cenově dostupnými a užitečnými poměrně brzy, ale to záleží na tom, jak moc budou lidé ochotni opustit osvědčený tvar „normálních“ telefonů.

Pro !Argument zpracoval M. Podolský.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.