Sánchez vyhlásil ve Španělsku válku prostituci. Uspěje?

Boj proti 3,7miliardovému byznysu bude pro socialistického premiéra nelehkým oříškem.

Premiér Pedro Sánchez stojí před těžkým úkolem uskutečnit svůj slib a přepracovat španělské zákony o prostituci s konečným cílem vymýtit sexuální byznys v zemi v hodnotě 3,7 miliardy eur.

Socialistický premiér dostal na celostátní sjezdu Socialistické dělnické strany (PSOE) podporu pro svůj plán „prosadit zrušení prostituce, která zotročuje ženy v naší zemi“.

Podle článku Politico bude ale zákaz prostituce v zemi, která je jedním z největších center sexuálního průmyslu na světě, značně obtížný. Mnozí ve Španělsku navíc nepovažují zrušení za životaschopné řešení.

„Když je něco zakázáno, vznikají mafie,“ upozornila například Conxa Borrellová, která je generální tajemnicí OTRAS, jediného odborového svazu v zemi, který zastupuje sexuální pracovníky. Borrellová je toho názoru, že pokud k tomu dojde, přejde už nyní marginalizovaný průmysl do ilegality: „Když je něco nelegální, vždycky se najde někdo, kdo se na tom pokusí vydělat peníze.“

Španělsko v roce 1995 uvolnilo legislativu kriminalizující prostituci s cílem usnadnit regulaci obchodu se sexem. Od té doby tento průmysl vzkvétá a získává významné zakázky i přes hranice ve Francii, která má mnohem tvrdší pravidla.

V roce 2016 OSN odhadla hodnotu španělského sexuálního průmyslu na 3,7 miliardy eur. Předpokládá se, že v něm pracuje kolem 300 000 žen. Další zpráva OSN uvedla, že asi 39 % španělských mužů za svůj život zaplatilo za sex, což je mnohem více než ve většině evropských zemí.

Tato realita volá podle kritiků k nalezení řešení. „Potřebujeme model, který se vypořádá se strašlivou španělskou realitou,“ řekla serveru Politico Laura Berjaová, parlamentní mluvčí PSOE pro oblast rovnosti. „Jsme největším spotřebitelem prostituce v Evropě a třetím největším na světě.“

Podle policejních odhadů pracuje ve Španělsku 80 % žen v prostituci pod nátlakem poté, co je v zemích jejich původu podvedly zločinecké gangy, které se věnují obchodování s lidmi.

Rocío Morová, která je ředitelkou organizace bojující proti sexuálnímu vykořisťování žen APRAMP, Sánchezovo oznámení uvítala. „Aby se to zastavilo, jsou zapotřebí dvě zásadní věci: aby byly penalizovány všechny formy kuplířství a aby byla přísně řešena poptávka po placeném sexu,“ míní Morová.

Vládnoucí PSOE ještě neuveřejnila podrobnosti o plánovaných právních předpisech. Očekává se ale, že její návrh bude obsahovat nový systém pokut pro ty, kdo platí za sex, spolu s přísnějšími sankcemi pro pasáky a majitele nevěstinců.

Morová rovněž ocenila nedávné precedenty pro abolicionistický přístup v zemích, jako je Norsko, Švédsko a Francie. V roce 2016 Francie kriminalizovala nákup sexu a současně posílila boj proti obchodování s lidmi a zajistila „výstupní program“ pro sexuální pracovníky.

Ve Španělsku se francouzským modelem inspirují, jak uvedla Berjaová, parlamentní mluvčí španělských socialistů.  Plán socialistů však čelí kritice těch, kdo prosazují zvýšenou regulaci namísto zrušení.

Borrellová z odborového svazu sexuálních pracovnic má na francouzský model nevýrazný názor. Poukazuje na záplavu násilných smrtí prostitutek v pařížském parku Bois du Boulogne jako na důkaz, že se tento přístup zemi vymstil.

Premiér Sánchez také čelí dalším názorovým odpůrcům. Koaliční partner, levicová strana Unidas Podemos (UP), je v této otázce rozdělena mezi abolicionisty a ty, kteří usilují o lepší regulaci prostituce. Hrozí tak, že se z tématu prostituce stane další oblast sporu mezi PSOE a UP, které se již v minulosti dohadovaly o otázkách genderové a sexuální rovnosti.

Ilustrační foto: Autor – Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.