Pandemie je znovu strašákem Bidenova prezidentství

Po předčasné červencové deklaraci vítězství nad koronavirem bojuje Bidenova administrativa vedle viru také s únavou a frustrací.

Americké vydání vlivného serveru Politico se znovu vrátilo k pandemii jako testu úspěšnosti Bidenovy administrativy. Joe Biden je prezidentem téměř rok a na začátku se mu podařilo dosáhnout určitých úspěchů díky masivní rozpočtové pomoci a posílení distribuce očkování. Úspěch ale narušila varianta koronaviru Delta a nyní v souvislosti s novou mutací Omicron přicházejí obavy z další devastující vlny koronavirové infekce. Tato vlna by mohla ohrozit Bidenovy legislativní iniciativy i úsilí v boji s inflací a s problémy v dodavatelských řetězcích, takže jeho administrativa se snaží o rychlou reakci. První kroky byly spojeny s omezením cestování a s podporou očkovací kampaně. Prezident Biden se ale v pondělí, což je podivné, snažil nebezpečí nové mutace poněkud bagatelizovat. “Tato varianta je důvodem k obavám, nikoli panice. Máme nejlepší vakcínu na světě, nejlepší léky, nejlepší vědce,” sdělil Biden národu po setkání se zdravotníky v Bílém domě. „Proti této variantě budeme bojovat vědeckými a erudovanými akcemi i rychlostí, ne chaosem a zmatkem,“ řekl.

Za zdmi Bílého domu si ale uvědomují politické nebezpečí i skutečnost, že veřejnost už nemusí být ochotna přijmout další dramatická omezení plynoucí z boje proti nové variantě, i když ji o to Biden poprosí. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová k tomu řekla: „Stále jsme uprostřed boje s pandemií a lidé jsou z toho nemocní a unavení. My také.“

Bidenovi poradci viní pandemii z většiny nezdarů, které jeho administrativu v posledních několika měsících postihly, od prudké inflace až po boj mnoha podniků o najímání pracovníků. Vinu za pokračování pandemie také svalují na neústupnou menšinu, která se brání očkování.

Jeden průzkum veřejného mínění za druhým odráží pocit neklidu v americké společnosti, která se připravuje na další svátky ve stínu zvyšujícího se počtu nákaz. Američané jsou frustrovaní a netrpěliví a stále častěji obviňují vedení země. Přitom v prvních měsících prezidentství se Bidenovi dařilo dostat situaci v zemi pod kontrolu, což se promítalo i do jeho ratingů podpory.

Den nezávislosti měl být okamžikem, kdy Spojené státy „vyhlásí nezávislost na smrtícím viru“, jak tehdy řekl Biden. Byla to ale předčasná oslava a mnozí lidé na ni dnes myslí s lítostí: přestože varianta Delta už doutnala v zámoří, administrativa na revitalizovaný virus i na neochotu některých Američanů očkovat se reagovala pomalu.

V USA se v poslední době počty očkovaných zvýšily a počet případů infekce snížil, čísla jsou ale i nadále znepokojivá. Nová varianta by mohla být podle některých zpráv nakažlivější, přesný obraz nového kmene ale bude k dispozici až za týden či dva. Přesto už odborníci v USA říkají, že administrativa se musí v souvislosti s Omicronem připravovat „na nejhorší scénář“.

Není také jasné, zda varianta Omicron může obejít vakcinační ochranu. Americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí v pondělí raději doporučila všem dospělým přeočkování. Vyvolalo to však jen otázky, zda Bidenova administrativa příliš neotálí s doporučením třetí dávky na federální úrovni, některé státy a města už totiž jednaly na vlastní pěst. Podle kritiků se ukazuje těžkopádnost federálního systému a celková situace vede k dezinformacím a zmatení občanů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.