Kubánští vědci už upravují domácí vakcíny v reakci na Omikron

Kuba má k dispozici hned několik doma vyvinutých vakcín v rámci své snahy o suverenitu a díky americkým sankcím.

Kubánské zdravotnické úřady uvedly, že kubánští výzkumníci vylepšují domácí proticovidové vakcíny, aby zajistili ochranu proti nové variantě Omikronu.

Kuba v polovině listopadu zmírnila po úspěšném očkování domácími vakcínami vstupní požadavky pro turisty. Podle údajů agentury Reuters infekce i úmrtí na Kubě klesly na 2 % či méně. V souvislosti s informacemi o nové variantě zpřísnila Kuba opatření pro vstup z některých afrických zemí.

Vicente Verez, ředitel kubánského Finlay Institute for Vaccines, v úterý sdělil, že je jasné, že kubánská vakcína Soberana bude i nadále poskytovat „určitou úroveň ochrany“ proti Omikronu.  Přiznal ale, že rozsah této ochrany je stále nejistý.

Podle Vereze se na Kubě rozhodli pro vývoj varianty Soberana Plus s proteinem Omikron RBD: „Už jsme s tím začali a ten protein se v tuto chvíli buduje.“

Také někteří světoví výrobci očkovacích látek, včetně BioNTech, už vyjádřili obezřetné přesvědčení, že jejich očkovací látky nabídnou silnou ochranu proti Omicronu. Další, například Moderna, ale upozorňují na možnost podstatného poklesu ochrany.

Zatím není jasné, zda je varianta Omikron přenosnější než jiné varianty, nebo zda způsobuje závažnější onemocnění.

Kuba má neobvykle rozsáhlý biotechnologický sektor pro zemi její velikosti. Je to mimo jiné proto, že se snaží o suverenitu vzhledem k tomu, že se ocitá pod ochromujícími americkými sankcemi.  Svoje vakcíny dala také k dispozici několika svým spojencům, včetně Venezuely, Nikaraguy a Íránu.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.