Demokracie ztrácejí důvěru lidí, ukazuje nový celosvětový průzkum

Čína, Spojené arabské emiráty nebo Thajsko naopak v důvěře ve své instituce bodují.

Mezinárodní průzkum veřejného mínění zjistil, že důvěra veřejnosti v demokratické vlády klesla na nová minima, a to v souvislosti s řešením pandemie a v kontextu všeobecného pocitu ekonomického pesimismu, informuje agentura Reuters.

Edelmanův barometr důvěry se v osmadvaceti zemích světa věnuje zkoumání důvěry obyvatel v jejich vlády, média, podniky nebo nevládní organizace už dvacet let. Nyní vedle poklesu důvěry v demokratické vlády ukázal rostoucí důvěru v několika autokratických státech, zejména v Číně.

„V demokraciích skutečně dochází ke kolapsu důvěry,“ komentoval Richard Edelman, majitel komunikační skupiny Edelman, výsledky průzkumu, který se konal mezi loňským 1. a 24. listopadem a zahrnul více než 36 000 respondentů v 28 zemích.

Průzkum mimo jiné odhalil vysokou míru obav ze ztráty pracovních míst, která je spojena s pandemií nebo s automatizací.

Největší ztrátu důvěry veřejnosti v posledním roce zaznamenaly instituce v Německu (pokles o 7 procentních bodů na 46 %), Austrálii (53 %, -6 bodů), Nizozemsku (57 %, -6 bodů), Jižní Koreji (42 %, -5 bodů) a Spojených státech (43 %, -5 bodů).

Naproti tomu výsledky ze zemí jako je Čína, Spojené arabské emiráty a Thajsko jsou pozitivní. V Číně se důvěra ve státní instituce zvýšila o 11 procentních bodů na 83 %, v SAE dosáhla 76 % (+9 bodů) a v Thajsku 66 % (+5 bodů).

Průzkum dále naznačil, že ani miliardy dolarů z vládních ekonomických stimulů nedokázaly vyvolat trvalý pocit důvěry.

Podobné je to s vyhlídkami do budoucnosti. V demokraciích většina dotázaných pochybovala, že se za pět let oni a jejich rodiny budou mít lépe. V Japonsku si to myslelo jen 15 % dotázaných, v dalších demokraciích od 20 do 40 %.

V Číně však byly téměř dvě třetiny dotázaných ohledně svého ekonomického bohatství optimistické a také 80 % Indů věřilo, že za pět let na tom budou lépe.

V případě Číny se podle Edelmana důvěra v instituce pojí nejen s vnímáním stavu ekonomiky, ale i s předvídatelností čínské politiky obecně. Všeobecně zde panuje názor, že se dělá to, co se říká.  Navíc má Čína v případě pandemie lepší výsledky než například USA.

Nová zjištění potvrzují výsledky průzkumů z posledních let, které ukazovaly rostoucí deziluzi z kapitalismu, politického vedení a médií. Obavy z „falešných zpráv“ dosáhly v letošním průzkumu maxima a tři čtvrtiny dotázaných se obávají, že budou „použity jako zbraň”. Vedle ztráty zaměstnání dominovala společenským obavám změna klimatu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.