Bidenova administrativa chce navrhnout rekordní rozpočet na obranu

Podle zdrojů z administrativy by mohla částka na obranu dosáhnout až 800 miliard dolarů, což je rekordní suma.

Agentura Reuters informovala, že podle tří zdrojů obeznámených s jednáním by měl prezident Joe Biden požádat Kongres o rozpočet na obranu USA na příští fiskální rok ve výši přesahující 770 miliard dolarů. Důvodem rekordních rozpočtových požadavků je, že Pentagon usiluje o modernizaci armády.

Podle tří zdrojů se nynější jednání mezi ministrem obrany Lloydem Austinem a Úřadem pro řízení a rozpočet při Bílém domě zaměřila na návrh rozpočtu obrany na rok 2023, který by byl vyšší než 770 miliard dolarů.  Jednání nicméně zatím probíhají a konečná částka se ještě může změnit.

Americké ministerstvo obrany by podle dvou zdrojů mohlo mít k dispozici 773 miliard dolarů. K nim by se mohly přidat ještě další výdaje, což by znamenalo, že celková částka dosáhne více než 800 miliard dolarů, uvedla Reuters.

Nejvyšší navržená částka připravovaného rozpočtu na obranu zahrnuje platy, tanky a neviditelní stíhačky F-35 od společnosti Lockheed Martin, prostředky na programy ministerstva energetiky v oblasti jaderných zbraní a také další výdaje související s obranou. Bílý dům podle informací agentura na návrhy Pentagonu reagoval částkou, která se víceméně shodovala s Austinovým požadavkem.

Hlavními prioritami rozpočtu jsou stavba lodí, rozvoj schopností ve vesmíru, varování před raketami a modernizace jaderné triády balistických raketových ponorek, bombardérů a pozemních raket. V případě investic do jaderného programu se hovoří o nutnosti jejich modernizace pro případ budoucí války proti Číně a Rusku.  Snižování nákladů by mělo být provedeno prostřednictvím vyřazování starších lodí nebo letadel.

Z navrženého rozpočtu by profitovali největší američtí dodavatelé obranných zařízení, včetně společností Lockheed, Northrop Grumman Corp  a General Dynamics Corp .

Jak agentura Reuters dále připomenula, obranný rozpočet na rok 2022 připravený ještě administrativou Donalda Trumpa počítal s 752,9 miliardami dolarů. Kongres tuto částku ještě navýšil na 778 miliard dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.