Vučić: Srbsko odsoudí ruské kroky až Ukrajina odsoudí bombardování Srbska v roce 1999

Srbský prezident také řekl, že Srbsko je malá země, která se nemůže zbavit přátelství s některými zeměmi, a také nerozhoduje o osudech Ukrajiny.

Srbský prezident Aleksandar Vučić  prohlásil, že Srbsko odsoudí ruské uznaní nezávislosti dvou regionů na východě Ukrajiny v případě, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v televizi odsoudí bombardovací kampaň NATO proti Srbsku v roce 1999.

Vučić tak reagoval na slova ukrajinského velvyslance v Srbsku o tom, že Ukrajina očekává, že Srbsko uznání nezávislosti Donbasu odsoudí.  Srbský lídr řekl televizi Pink TV: „Jsme malá země a nechceme se zbavit možnosti pokračovat v přátelství s některými [zeměmi] a nijak nerozhodujeme o osudu Ukrajiny.“  Vučić dále dodal, že vyzývá ukrajinského velvyslance, aby zavolal Zelenskému a požádal ho, aby „již dnes večer v televizi odsoudil strašlivou a tragickou agresi proti Srbsku ze strany USA, Velké Británie, Německa a dalších zemí, a jsem si jist, že tak učiní. Jakmile tak učiní, rád přijmu jeho pozvání a odpovím na jeho prosby.“

Srbský prezident dále zdůraznil vojenskou neutralitu země a podporu celistvosti Ukrajiny a v tomto ohledu se podle něj nic nezměnilo. Vučić také sdělil, že Srbsko se ocitá pod sílícím tlakem, aby zavedlo sankce proti Rusku.

Vučić v pondělí jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem především o záležitostech západního Balkánu. Podle Vučiće je rozhodnutí Ruska uznat nezávislost ukrajinských separatistických regionů Doněcka a Luhanska změnou celé globální bezpečnostní struktury. Pro Srbsko se jedná o nepříjemnou situaci.

Informace redakce: Zpráva je z 23. února 2022 a nereaguje na poslední kroky Ruska vůči Ukrajině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.