Za šest dní uprchlo z Ukrajiny více než 660 000 uprchlíků, tvrdí UNHCR

Podle OSN by konflikt mohl v Evropě způsobit až 4 miliony uprchlíků.

Od zahájení ruských operací uprchlo z Ukrajiny do sousedních zemí více než 660 000 lidí, převážně žen a dětí, uvedla v úterý Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR) s tím, že jejich počet „exponenciálně roste“.

„Většina z nich uprchla do Polska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, na Slovensko a do různých dalších evropských zemí,“ uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Shabia Mantoo na tiskovém brífinku v Ženevě a dodala, že „značný počet lidí se přesunul do Ruské federace“.

Dlouhé čekání na hranicích

Pohyb osob se projevuje v kilometrových frontách na různých hraničních přechodech. Lidé čekali na vstup do Polska až 60 hodin, zatímco fronty na rumunských hranicích dosahovaly 20 hodin. V Moldavsku trvá cesta z Oděsy k moldavským hranicím přibližně 60 km dalších 24 hodin.

„Tímto tempem hrozí, že se situace stane největší uprchlickou krizí v Evropě v tomto století,“ varoval UNHCR. Podle OSN by konflikt mohl v Evropě způsobit až 4 miliony uprchlíků.

V reakci na příliv uprchlíků se mobilizují humanitární organizace. UNHCR zintenzivňuje své operace a naléhavě vysílá do regionu více zdrojů, personálu a humanitární pomoci a zároveň se připravuje na případné poskytování hotovostní pomoci prostřednictvím karet.

Diskriminace afrických uprchlíků na hranicích

Zatímco „všechny sousední země“ Ukrajiny dosud nechávaly své hranice pro uprchlíky prchající z Ukrajiny otevřené, média upozorňují, že občané afrických a jihoasijských zemí jsou diskriminováni. Tisíce z nich jsou údajně blokovány na ukrajinských hranicích, aby byla dána „přednost Ukrajincům“.

Africké země a Africká unie (AU) vyjádřily obavy o osud afrických občanů, kterým by bylo odepřeno právo překročit hranice a dostat se do bezpečí. „Uplatňování nepřijatelného rozdílného zacházení s Afričany by bylo urážlivé a rasistické a porušovalo by mezinárodní právo,“ uvedla AU.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva v této souvislosti uvedl, že tuto otázku pozorně sleduje, a dodal, že taková diskriminace by byla „chybou“ a každý by měl mít přístup k ochraně.

Mezinárodní organizace pro migraci je znepokojena 470 000 státními příslušníky třetích zemí, kteří uvízli na Ukrajině

Na zvláštním zasedání Valného shromáždění OSN vyjádřil znepokojení nad situací také šéf OSN. „Je důležité, aby tato solidarita byla uplatňována bez diskriminace na základě rasy, náboženství nebo etnického původu,“ řekl Guterres.

Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) již několik států požádalo o pomoc při návratu svých občanů do Afriky, na Blízký východ a do Asie. „Více než 50 tuniských státních příslušníků, kteří překročili hranice Moldavska, bylo nejprve přemístěno do Rumunska a poté se charterovým letem vrátí domů,“ uvedla mluvčí IOM Safa Msehli.

Podle údajů Agentury OSN pro migraci se na Ukrajině nachází více než 470 000 státních příslušníků třetích zemí, z nichž mnozí uvízli v zahraničí, včetně velkého počtu zahraničních studentů a migrujících pracovníků. Do Moldavska a na Slovensko jich dorazilo nejméně 6 000.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.