Klimatická změna zhoršuje pylovou sezónu a alergie, říká americká studie

Američtí vědci našli souvislost mezi klimatickou změnou a delší a intenzívnější pylovou sezónou.

Klimatické změny už prodloužily období alergií a zvýšily množství pylů, zjistili klimatologové z Michiganské univerzity. Výzkum podrobil zkoumání celkem 15 různých pylů z rostlin. Prostřednictvím počítačové animace vědci vypočítali, jak bude vypadat alergická sezóna roku 2100. Podle všeho bude pro alergiky horší a delší.

S oteplováním světa, tvrdí výzkum, se bude pylová sezóna prodlužovat a pylu bude v důsledku oxidu uhličitého v ovzduší mnohem více. K tomu už ostatně dochází. Studie, kterou před rokem vypracovali jiní vědci, zjistila, že od roku 1990 do roku 2018 se zvýšil výskyt pylů a sezóna alergií začíná dříve, přičemž z velké části je to způsobeno změnou klimatu.

Alergologové upozorňují na to, že například pylová sezóna v USA dříve začínala kolem svátku svatého Patrika (17. března) a nyní často začíná kolem Valentýna (14. února). Podle nové studie se alergická sezóna protáhne ještě déle a celkové množství pylu prudce vzroste. Jak dlouho a kolik závisí na konkrétním pylu, lokalitě a množství emisí skleníkových plynů v ovzduší.

Podle prognóz týmu Michiganské univerzity by mělo dojít k přibližně dvojnásobnému nárůstu problémů s pylem, než k jakému došlo od roku 1990, uvedl biolog a klimatolog z Utažské univerzity Bill Anderegg.

„Celkově jde o neuvěřitelně důležitou studii,“ řekl Anderegg, který se na novém výzkumu nepodílel. „Říká nám, že historické trendy delších a silnějších pylových sezón budou pravděpodobně pokračovat, což je způsobeno změnou klimatu, a to bude mít pro Američany naprosto zásadní zdravotní důsledky v oblasti alergií a astmatu.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.