Afrika bilancuje po smrti královny Alžběty, ne všichni ale truchlí

Smrt královny Alžběty II. vyvolala vlnu soustrastí od hlav afrických států od Keni přes Nigérii až po Jižní Afriku. Zaznívaly ovšem i kritické hlasy plné hořkosti.

Hlavy afrických zemí většinou ve svých reakcích chválily „mimořádnou“ vladařku a sdílely vzpomínky na královniny časté návštěvy kontinentu během její 70leté vlády. Smrt panovnice však také znovu podnítila citlivou debatu o koloniální minulosti v anglicky mluvící Africe, zejména o roli královny během britské nadvlády. Když se Elizabeth v roce 1926 narodila, Britské impérium pokrývalo šest kontinentů. Většina z 56 zemí tvořících Commonwealth, včetně mnoha národů na africkém kontinentu, jako je Ghana, Keňa a Nigérie, získala během Alžbětiny vlády nezávislost. Její smrt pak přichází v době, kdy jsou evropské země pod tlakem, aby se vyrovnaly se svou koloniální historií, odčinily minulé zločiny a vrátily ukradené africké artefakty držené po léta v muzeích v Londýně a Paříži.

Mnoho Afričanů se po smrti královny nerozpakovalo připomenout tragédie koloniální éry její vlády. Dělo se tak kupříkladu v Keni, kde povstání Mau Mau (1952 – 1960) proti britské koloniální nadvládě si při jedné z nejkrvavějších represí britského impéria vyžádalo nejméně 10 000 mrtvých. Teprve o více než půl století později, v roce 2013, Británie souhlasila s odškodněním více než 5 000 Keňanů, kteří byli během povstání vystaveni krutosti a zneužívání. Odškodnění bylo v částce o hodnotě téměř 20 milionů liber (23 milionů eur). Elizabeth byla na návštěvě v Keni v roce 1952, v době, kdy její otec zemřel a ona se stala královnou. Následovala krvavá kapitola v historii Keni, kterou keňské deníky nazývají „zvěrstvy spáchanými na lidu, jehož jediným hříchem bylo požadovat nezávislost“. Na zpravodajském webu nation.africa lze najít například i článek nazvaný: „Ponechme naše truchlení po královně brutálně upřímným.“ Romanopisec Mukoma Wa Ngugi, syn světoznámého keňského spisovatele Ngugi wa Thiong’o a zároveň profesor na Cornellově univerzitě, uvedl: “Kdyby se královna omluvila za otroctví, kolonialismus a neokolonialismus a naléhala na korunu, aby nabídla reparace za miliony životů, které byly odebrány jejím/jejich jménem, možná bych se cítil špatně,” napsal na Twitteru. “Jako Keňan nic necítím. Tohle divadlo je absurdní.”

Jaká situace je v dalších afrických zemích? Prezident Nigérie Muhammadu Buhari prohlásil, že historie jeho země „nebude nikdy úplná bez kapitoly o královně Alžbětě II. V následných diskusích někteří chválili roli, kterou měla v úsilí Nigérie o nezávislost, jiní ale poukazovali na to, že byla hlavou státu, když Británie podporovala nigerijskou armádu během občanské války v zemi, ve které zemřelo mezi lety 1967 a 1970, většinou hladem a nemocemi, přes milion lidí. „Pokud někdo očekává, že vyjádřím něco jiného než pohrdání panovnicí, jež dohlížela na vládu, která podporovala genocidu, která zmasakrovala a vysídlila polovinu mé rodiny, sníte,“ řekla nigerijsko-americká akademička Uju Anya, na Twitteru, což vyvolalo bouřlivou debatu na sociálních sítích.

I v Jihoafrické republice jsou reakce různorodé.  Lidé se buď přiklánějí buď na stranu prezidenta Cyrila Ramaphosy, který vyjádřil politování nad smrti „mimořádné“ postavy dějin, nebo k té částí většinou mladé populace, která královnu neuznává. Strana jihoafrické radikální levice Fighters for Economic Freedom (EFF) dokonce v prohlášení napsala: „Netruchlíme nad smrtí Alžběty, protože pro nás je její smrt připomínkou velmi tragického období v historii této země a Afriky.“ „Během své 70leté vlády nikdy nepřiznala zvěrstva, která její rodina způsobila národům, které Británie napáchala po celém světě,” dodala strana s odkazem zejména na obchod s otroky a kolonialismus.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.