Francie: Obavy ze škrtů, rostoucí vyúčtování, společnosti spoléhají na generátory

Francouzské společnosti si v obavách z výpadků proudu neváhají pořizovat své vlastní zdroje energie.

Stejně jako soukromý sektor v jiných zemích i francouzské společnosti přemýšlejí, jak si zabezpečit dostatečné a cenově přiměřené zásobování energiemi. Vedení země se situací zabývá a své podnikatele se pokoušelo uklidnit na tiskové konferenci premiérky Elisabeth Borneové. Šéfka vlády však zcela nevyloučila riziko výpadků elektřiny a fakt, že cena elektřiny bude stále podléhat výraznému zvýšení. Společnosti a organizace se postupně učí s tímto dvojím problémem počítat a vybavují se generátory s tepelným motorem, často poháněným naftou.

Jedním z lídrů v prodeji takovýchto generátorů je i ředitel společnosti 2 AST, Armand Alexanian, který tvrdí, že na prodeji svých produktů pozoruje skutečnou přílivovou vlnu. “Začalo to na konci července… Minulý měsíc se naše tržby zvýšily o 40 % a trend by měl pokračovat až do konce října.” Ředitel připisuje tento nárůst poptávky spíše riziku výpadků elektřiny než růstu cen energií, které se  jen omezeného počtu velkých spotřebitelů, „jejichž účty byly násobeny 10“. Podle něj je třeba především pochopit, že existují odvětví, pro která by výpadky proudu mohly být fatální. Toto platí zejména pro producenty, kteří působí v zemědělsko-potravinářských odvětvích nebo v odvětvích hromadné distribuce nebo dokonce v určitých průmyslových oblastech. “Společnosti, které mají chladírny nebo velké stavby, nemohou riskovat zastavení svých strojů, protože jejich restart někdy trvá několik hodin,” vysvětluje.

Generátorová soustrojí jsou však často jen částečnou náhradou. Cyril Baudouin, provozní manažer biostabilizační stanice odpadu Valohé v Montblanc (Hérault), si nedávno zakoupil generátor o výkonu 350 kVA za částku 35 000 eur. “Spotřebuji hodně elektřiny, kolem 140 000 kWh měsíčně za měsíční účet 25 000 eur, protože mám ventilátory, které běží 24 hodin denně,” říká. “… nikdy mi to nebude stačit na zásobování celého závodu, bude to sloužit jen pro pár jednotek.“ Své vyjádření poskytli i zaměstnanci jednoho ze supermarketů na jihu Francie, který utratil 45 000 eur za instalaci generátoru o výkonu 320 kVA, aby zajistil kontinuitu svého chladicího řetězce. “Máme systém, který automaticky převezme řízení, pokud dojde k výpadku proudu,” vysvětluje jeden ze zaměstnanců. Na druhou stranu spotřebuje 40 litrů za hodinu, takže nevydržíme, když jej budeme nuceni používat tři nebo čtyři dny.” „Máme smlouvu se společností Enedis, náš účet za energie se v roce 2022 nezmění, obávám se ale, že příští rok se zdvojnásobí,“ strachuje se zaměstnanec.

Aby měli k dispozici dostatečné množství energie, zákazníci se obracejí na společnost 2AST. “Někteří nás oslovili, protože potřebují další nebo větší stroje,” říká Armand Alexanian. Problémem ovšem může být ekologický dopad spalování nafty. S řešením těchto problémů si ví rady například společnost EODev. Ta vyvinula elektro-vodíkovou jednotku, která přeměňuje vodík na elektřinu pomocí palivového článku. “Našimi klienty jsou především společnosti, které chtějí dekarbonizovat svou činnost,” podtrhuje Stéphane Jardin, obchodní ředitel EODev. Od konce roku 2021 EODev dodává modely s maximálním výkonem 100 kVA, ale do roku 2024 chce toto číslo znásobit více než deseti. Elektro-vodíkové řešení má sice provozní náklady, které mohou být až o 50 % vyšší oproti konvenčnímu generátorovému soustrojí, nabízí ale mnohem lepší výkon. „50 % energie vodíku se obnoví ve formě elektřiny, zatímco výkon skupiny s tepelným motorem se pohybuje mezi 25 a 30 %“, upřesňuje Stéphane Jardin.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.