Bývalá důlní oblast bude hostit největší plovoucí fotovoltaickou elektrárnu v Německu

Stavební práce na elektrárně, která bude vyrábět přibližně 20 000 megawatthodin elektřiny ročně, by mohly začít již na jaře 2023.

Regionální úředníci ve východoněmeckém Cottbusu dali zelenou výstavbě největší plovoucí fotovoltaické elektrárny v zemi, která má být postavena na umělém jezeře Cottbuser Ostsee, bývalém povrchovém dole na hnědé uhlí, oznámilstarosta města Holger Kelch (CDU) spolu s energetickou společností LEAG. Díky politickému souhlasu mohou realizátoři projektu, společnosti LEAG a EP New Energies (EPNE), do konce roku požádat o potřebná stavební povolení, uvádí se v tiskové zprávě.

Stavební práce na elektrárně, která bude vyrábět přibližně 20 000 megawatthodin (MWh) elektřiny ročně, by mohly začít již na jaře 2023. „Přestože plovoucí fotovoltaické zařízení na jezeře Cottbuser Ostsee o rozloze 1 900 hektarů zabere méně než jedno procento plochy jezera, elektrárna významně přispěje k zásobování přístavní čtvrti Cottbus elektřinou šetrnou ke klimatu,“ uvedl vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů energie společnosti LEAG Fabian von Oesen.

Velikost jezera umožňuje instalaci takové plovoucí elektrárny, aniž by zasahovala do břehů jezera využívaných pro turistiku nebo narušovala plánované lodní trasy, uvádí se v tiskové zprávě. Podle propočtů společnosti LEAG bude elektrárna vyrábět dostatek elektřiny pro zásobování 5 700 domácností ročně. „Plovoucí fotovoltaika je pouze prvním krokem, který společně podnikáme; další projekty, jako jsou větrné turbíny a jezerní tepelné čerpadlo, budou následovat,“ uvedl Kelch. Umělé jezero Cottbuser Ostsee, které vzniká v areálu bývalého povrchového hnědouhelného dolu ve východním Německu, se má v tomto desetiletí stát největším německým umělým vnitrozemským jezerem. LEAG plánuje další projekty obnovitelných zdrojů energie ve spolkové zemi Braniborsko na dalších místech, kde se dříve těžilo fosilní palivo.

Zdroj: Carolina Kyllmann, „Former open-cast mining area to host largest floating solar PV plant in Germany“ (Clean Energy Wire, 31.10.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Ilustrační foto.: LEAG_DE, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.