Globální výrobní index signalizuje další prudký pokles světového obchodu v listopadu

Česká republika zaznamenala v listopadu vůbec nejhorší pokles exportu podle PMI indexu mezi 29 sledovanými zeměmi.

Globální podnikatelské podmínky ve výrobním sektoru se v listopadu opět zhoršily a globální index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu (PMI™) společnosti JPMorgan se v souvislosti s dalším prudkým poklesem globálních obchodních toků dále propadl, uvedla ve své analýze poradenská agentura S&P Global.

Globální vývoz zboží prudce klesá už devět měsíců za sebou. Tempo poklesu je i nadále jedno z nejrychlejších zaznamenaných od globální finanční krize.

Podle agentury přispívá k poklesu výrobního indexu (a tím reálné výroby) také už pět měsíců trvající pokles zakázek pro vývoz. Současné údaje naznačují „prudký útlum světových obchodních toků“ a „jeden z nejhorších poklesů světového obchodu od roku 2009“. Na této situaci nic nemění skutečnost, že v posledních měsících se podařilo odstranit zpoždění v rámci výrobních řetězců, což dočasně přispělo ke zlepšení podmínek v mezinárodní dopravě. Jenže prudký pokles zakázek pro vývoz se nejspíš promítne negativně i na dopravu.

S&P Global rovněž uvádí, že výrazně klesají i exportní objednávky investičního zboží, jako jsou stroje a zařízení. To ukazuje na snížení mezinárodních investičních výdajů v rozsahu, který nebyl před pandemií od roku 2012 zaznamenán.

Vzhledem k tomu, že domácnosti po celém světě se přizpůsobují vyšším cenám a snížené kupní síle, klesá také vývoz spotřebního zboží.

Z celkem 29 zemí, v nichž se index PMI sleduje, zaznamenaly během listopadu výraznější přírůstky ve vývozech pouze Indie a Vietnam, Austrálie zaznamenala nepatrný nárůst. Naopak nejvýraznější poklesy vývozu byly zaznamenány v České republice a Rakousku, dále na Tchaj-wanu, v Brazílii, Německu a Spojeném království. Konkrétně Česká republika zaznamenala vůbec nejhorší ztráty ve vývozní kapacitě, jak ukazuje S&P Global v následujícím grafu:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.