Evropská unie má posílit svou dlouhodobou konkurenceschopnost a produktivitu

Tváří v tvář nové geopolitické realitě diskutovali vedoucí představitelé o tom, jak zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost, prosperitu a roli EU na globální scéně.

Minulý týden se na mimořádném summitu Evropské rady diskutovalo mnoho témat. Byly přijaty závěry o Ukrajině, ekonomice, migraci a dalších bodech týkajících se dialogu mezi Bělehradem a Prištinou a zemětřesení v Turecku a Sýrii.

Jak vyplývá z materiálu Evropské rady, je nezbytné, aby Evropská unie posílila svou dlouhodobou konkurenceschopnost a produktivitu. Prostřednictvím komplexní strategie by měl být dále využíván plný potenciál jednotného trhu, který je od svého vzniku před 30 lety základem evropské prosperity.

Průmyslový plán Zelené dohody

Na základě sdělení Komise o Průmyslovém plánu Zelené dohody pro věk s nulovými čistými emisemi, který byl předložen začátkem února, a se zřetelem k jeho nadcházející zevrubné analýze vyzvali lídři EU k urychlenému pokroku v těchto směrech činností:

  • politika státní podpory, včetně zjednodušení a zrychlení postupů a jejich větší předvídatelnosti a poskytnutí cílené, dočasné a přiměřené podpory;
  • zvýšení flexibility finančních prostředků EU s cílem zajistit spravedlivý přístup k nim;
  • zajištění přístupu k relevantním kritickým surovinám a zjednodušení regulačního prostředí s cílem přispět k posilování ekologičtějšího průmyslu;
  • posílení dovedností s cílem řešit problémy nedostatku pracovních sil a transformaci pracovních míst;
  • uzavření investičních mezer prostřednictvím soukromých i veřejných investic.

Unie kapitálových trhů

Unie kapitálových trhů má zásadní význam, má-li Evropa zůstat kontinentem výroby a inovací. V této souvislosti vedoucí představitelé EU vyzvali Radu EU a Evropský parlament, aby urychlili provádění akčního plánu pro unii kapitálových trhů a práci na legislativních návrzích v této oblasti pokročili a dokončili ji.

Robustní obchodní agenda

Klíčový význam pro posilování prosperity a suverenity Evropy bude mít uplatňování ambiciózní a robustní obchodní agendy, jakož i podpora WTO a mnohostranného systému založeného na pravidlech.

Za tímto účelem vedoucí představitelé EU zdůraznili význam spravedlivých a transparentních dohod o volném obchodu a investicích, neboť mohou EU pomoci:

  • zajišťovat skutečně rovné podmínky;
  • umožňovat rozvoj odolných a spolehlivých dodavatelských řetězců;
  • v přístupu na nové trhy.

Vyzvali rovněž k dalšímu úsilí o diverzifikaci dodavatelských řetězců, zejména pokud jde o kritické suroviny, a uvedli, že EU musí chránit své zájmy v situacích, kdy čelí nekalým praktikám, a využívat nápravných opatření v oblasti obchodu.

Migrace je pro Evropu výzvou vyžadující evropskou reakci

V prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že jsou důležité dvě linie: „První z nich je dokončení práce na Paktu o migraci a azylu. To je klíčové. Zatím jsme dosáhli značného pokroku. A je třeba, abychom v tomto tempu pokračovali. Nyní spoléhám na švédské a španělské předsednictví a samozřejmě na Evropský parlament.“ Druhá linie se podle ní týká posílení vnější hranice a zabránění nelegální migraci. „Za tímto účelem se zaměříme na dva pilotní projekty na hranicích. (…) poskytneme integrovaný balíček mobilní a stacionární infrastruktury – od aut po kamery, od strážních věží po elektronický dohled. To vyžaduje financování z prostředků EU. A samozřejmě to vyžaduje také vnitrostátní financování. Pak také spustíme pilotní projekty, které se zaměří na postupy týkající se hranic – tedy registraci, rychlé a spravedlivé azylové řízení, způsoby řešení návratů. Frontex, Agentura EU pro azyl a Europol budou tyto pilotní projekty podporovat.“

„Vedoucí představitelé se dohodli na vzájemném uznávání rozhodnutí o navrácení. To umožní rychlejší postup při navracení. Zásada je následující: Pokud je rozhodnutí o navrácení přijato v jednom členském státě, je platné ve všech členských státech. Pokud se tedy osoba přestěhuje do jiného členského státu, není třeba znovu absolvovat stejný postup, rozhodnutí o navrácení je platné. A vedoucí představitelé se rovněž dohodli na širším využívání konceptu bezpečné země. Tím se připraví cesta k vytvoření společného evropského seznamu a tím i společného evropského přístupu ke zvýšenému počtu návratů,“ řekla předsedkyně a pokračovala: „V oblasti navracení jsme skutečně diskutovali o tom, jak je možné zintenzivnit naši spolupráci s klíčovými partnery, tedy se zeměmi původu. Shodli jsme se na tom, že na evropské úrovni musíme mluvit jedním hlasem, jako jedna Evropa. Existují různé členské státy s různě dobrými vztahy se zeměmi původu. Vždy bychom měli používat celoevropský přístup. A máme mnoho různých pobídek, které můžeme využít, a zároveň uznávat zájmy našich partnerů. Například k vytvoření právních cest.“

„V neposlední řadě jsme při čekání na přijetí nového Paktu o migraci a azylu diskutovali o tom, že musíme lépe podporovat členské státy, které jsou pod tlakem. Mechanismus dobrovolné solidarity musí přinést výsledky, aby byla zajištěna účinná solidarita. Zároveň je důležité řešit druhotné pohyby prostřednictvím správného provádění dublinského mechanismu.“

Podrobnosti najdete zde v češtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.