USA nehodlají uvalit sankce na Indii kvůli nákupu ruské ropy

Americké sankce na Indii za její nezávislé nákupy ruské ropy nečekají, potvrdila náměstkyně amerického ministra zahraničí.

USA neuvalí na Indii sankce za nákup ruské ropy, informovala indická televize NDTV s odvoláním na náměstkyni amerického ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti Karen Donfriedovou.

„Chci, aby bylo jasné, že se nechystáme uvalit sankce na Indii. Naše partnerství s Indií je jedním z nejdůležitějších,“ řekla Donfriedová.

Náměstek amerického ministra zahraničí pro energetické zdroje Geoffery Pyatt dodal, že USA jsou „spokojeny“ s přístupem Indie k nákupu ruské ropy, „ale oceňujeme dialog, který o této otázce nadále vedeme“.

Indie, která je po Číně a USA třetím největším dovozcem ropy na světě, aktivně nakupuje ruskou ropu. Podle statistik činil na začátku roku 2022 podíl Ruska na indickém ropném dovozu pouhých 0,2 %, do konce roku se zvýšil na téměř 1 milion barelů denně, tedy na více než 20 %.

Dillí nepodpořilo zavedení stropu na ceny ruské ropy ze strany Západu, ačkoli o takových plánech bylo informováno již dříve. Jak již dříve prohlásil ministr ropného průmyslu a plynárenství Hardeep Singh Puri, ropa nemá stigma žádné země a Indie bude i nadále provádět nezávislou politiku k zajištění své energetické bezpečnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.