Jazzové okénko Jana Schneidera: Guajira, Mystery of the Mekong a Orientální tanec

Další díl jazzového seriálu Jana Schneidera provede všechny zájemce nesmírnou rozmanitostí jazzové hudby. Dnes jsou to skladby Guajira, Mystery of the Mekong a Orientální tanec.

Na rozehřání doporučuji kapelu perkusisty Mongo Santamarii, která dá parádní kousek s názvem Guajira! Kromě nádherně přesně zadržovaných bicích stojí za pozornost jako břitva ostrá, lahůdkově nápaditá trumpeta, kterou hraje Mike DiMartino!

Billy Bang a jeho Mystery of the Mekong – to je skladba, jejíž kontext je dnes ještě aktuálnější, než jindy, a proto si dovolím obšírnější komentář. Jde o hudbu z dokumentárního filmu ‘Lucky Man’, o tom, jak se jazzový houslista coby vietnamský veterán 40 let po válce vrátil na bojiště, tentokrát s houslemi místo pušky, aby hrál s místními hudebníky (v této skladbě s Hanojským symfonickým orchestrem) a poznal tak místo válečných hrůz kulturu, o níž nic nevěděl, a pokusil se tak zbavit celoživotního traumatu. Billy Bang (William Vincent Walker) se narodil v roce 1947 a již v 18 letech byl povolán armády a poslán do Vietnamu. Vzhledem ke své malé postavě se z něj stala „tunelová krysa“, hledal severovietnamské vojáky v nastražených tunelech, pouze s baterkou a pistolí ráže .45. Po návratu do USA zjistil, že hudba je jediným způsobem, jak čelit minulosti, přes kterou se ale nikdy nedokázal úplně dostat.

Na závěr něco klidnějšího, a z úplně jiného soudku: Nádherný Orientální tanec Sergeje Rachmaninova v podání violoncellisty Trulse Morka a za doprovodu pianisty Jean-Yves Thibaudeta. Půvabná je ovšem pasáž, kde se role obrátí, a pizzicatem hrané violoncello doprovází klavír.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.