Asie bude do roku 2025 spotřebovávat polovinu světové elektřiny

Očekává se, že počet obyvatel dalších velkých asijských zemí poroste až do druhé poloviny tohoto století, což znamená ještě větší poptávku po elektřině.

V roce 2025 budou asijské země spotřebovávat polovinu veškeré elektřiny na světě. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) podíl Asie na celosvětové spotřebě elektřiny rychle roste, přičemž v roce 2000 to byla jen asi čtvrtina. Největší podíl na této transformaci má Čína. Zatímco v roce 2000 spotřebovávala pouze 10 % světové energie, v roce 2025 se předpokládá, že tento podíl dosáhne až 33 %, uvedl web Statista.

Růst čínské populace se sice nyní obrátil, ale rostoucí životní úroveň je stále hnací silou zvyšující se poptávky po elektřině, například v oblasti klimatizace. Očekává se, že počet obyvatel dalších velkých asijských zemí poroste až do druhé poloviny tohoto století, což znamená ještě větší poptávku po elektřině, protože počet obyvatel těchto zemí roste a jejich rozvoj postupuje. Asie stále více využívá obnovitelné zdroje elektřiny, ale částečně kvůli své obří poptávce je na mnoha místech závislá také na elektřině z uhlí. Například v Číně obrovsky rostou oba zdroje elektřiny současně.

Navzdory probíhající výstavbě v uhelných elektrárnách se očekává, že emise způsobené v Číně začnou brzy klesat a zároveň zůstanou na vysoké úrovni. U ostatních asijských zemí se vzhledem k jejich odlišnému časovému harmonogramu rozvoje očekává, že emise budou nadále stoupat. Jejich individuální podíl na asijských emisích je však pro začátek mnohem menší.

Graf ukazuje podíl celosvětové poptávky po elektřině podle světových regionů v procentech. Čína (červená), zbytek Asie (oranžová), Afrika (žlutá), USA a evropské státy OECD (tmavě modrá), zbytek světa (šedá). Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.