EU by se měla vzdát dotačních závodů s USA

Německý Institut pro ekonomický výzkum (ifo) vyzval Evropskou unii, aby v reakci na americký zákon o snížení inflace (IRA) upustila od dalších dotací financovaných z dluhu.

„EU by se měla vyhnout tomu, aby se pouštěla do dotačních závodů o umístění továren na baterie nebo solární články, které pracují se známými technologiemi – to je sebezničující,“ uvádí prezident ifo Clemens Fuest ve zprávě pro německé ministerstvo financí. Výzkumný pracovník Ifo Niklas Potrafke dodává, že EU by se místo toho měla zaměřit na „konkurenčně udělované finanční prostředky na výzkum, vývoj a inovace, jakož i na rozvoj infrastruktury“. Potrafke však doporučuje, aby se EU ohradila proti protekcionistickým prvkům amerického zákona o snížení inflace, a zároveň zdůrazňuje potřebu jednání mezi EU a USA o těchto otázkách. EU již má programy Next Generation EU na ochranu klimatu, jejichž prostředky ještě nebyly vyčerpány, uvedl ifo. Evropa musí dohnat své vlastní nedostatky v průmyslové politice, dodává zpráva. „Levné a spolehlivé dodávky energie vyžadují větší integraci evropských energetických trhů, rozšíření energetických sítí, obnovitelných zdrojů energie a jaderné energie a podporu výzkumu v těchto oblastech,“ uvádí ifo. Vyzývá také k vytvoření nového regulačního rámce, který by umožnil „vznik platformové ekonomiky v energetice, v níž soukromé domácnosti a podniky vystupují současně jako spotřebitelé i výrobci energie“.

Evropská komise nedávno představila zákon o kritických surovinách, zákon o klimaticky neutrálním průmyslu (Net-Zero Industry Act), plány na zřízení Evropské vodíkové banky a návrhy týkající se dlouhodobé konkurenceschopnosti s cílem „vytvořit příznivé regulační prostředí pro klimaticky neutrální odvětví a konkurenceschopnost evropského průmyslu“. Mnohé z těchto návrhů jsou součástí průmyslového plánu EU Green Deal, který byl představen v únoru v reakci na americký zákon o snížení inflace, ale také na dotace v jiných zemích, například v Číně. EU se obává, že klíčová technologická odvětví by se v budoucnu mohla přesunout, založit nebo zůstat v jiných částech světa na úkor průmyslu EU. USA se dohodly na zákonu o snížení inflace, přelomové legislativě v oblasti klimatu, která umožňuje významnou podporu ekologických technologických společností vyrábějících ve Spojených státech.

Zdroj: Edgar Meza, „EU should refrain from subsidy race with the U.S. – econ research institute“ (Clean Energy Wire, 21.03.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.