Skandinávské země vytvoří jednotnou protivzdušnou obranu

Důvodem integrace protivzdušné obrany má být ruská invaze na Ukrajině.

Švédsko, Norsko, Finsko a Dánsko podepsaly záměr vytvořit jednotnou severskou protivzdušnou obranu, jejímž cílem bude čelit rostoucí hrozbě ze strany Ruska. Záměr podepsali velitelé vzdušných sil všech čtyř skandinávských zemí.

Země tak budou schopné působit společně, a to na základě už známých způsobů spolupráce v rámci NATO. Velitel dánských vzdušných sil generálmajor Jan Dam řekl, že důvodem integrace vzdušných sil byla ruská invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku.

„Naše kombinovaná flotila se dá přirovnat k velké evropské zemi,“ řekl Dam.

Norsko má 57 stíhaček F-16 a 37 stíhaček F-35, přičemž dalších 15 stíhaček F-35 je objednáno. Finsko má 62 stíhaček F/A-18 Hornet a objednaných 64 letadel F-35 , zatímco Dánsko má 58 stíhaček F-16 a 27 letounů F-35 si objednalo. Švédsko má více než 90 stíhaček Gripen. Není ale jasné, kolik z těchto letounů je provozuschopných.

Záměr byl podepsán na americké základně Ramstein v Německu za přítomnosti šéfa velitelství vzdušných sil NATO generála Jamese Heckera, který rovněž dohlíží na americké letectvo v regionu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.