Návštěvnost světových muzeí v roce 2022 oživila

Nicméně počet návštěvníků v uplynulém roce byl skoro o polovinu menší než před pandemií v roce 2019.

Mezinárodní publikace The Art Newspaper zveřejnila světový žebříček návštěvnosti muzeí pro rok 2022, v kterém je seřazeno 150 kulturních institucí z celého světa sestupně podle počtu návštěvníků. V roce 2022 byla celková návštěvnost stovky nejvíce navštěvovaných světových muzeí umění 141 milionů lidí.

Prvenství si udržel francouzský Louvre (7,726 milionu návštěvníků). Další v pořadí jsou Vatikánská muzea, která se z předchozího osmého místa (5,080 milionu) dostala na druhé místo. O místo níže jsou dvě londýnské instituce: Britské muzeum (třetí místo, 4,097 milionu návštěvníků) a Tate Modern (čtvrté místo, 3,883 milionu). První desítku uzavírá Státní Ermitáž z Petrohradu s 2,812 miliony návštěvníků.

Umělecké noviny rovněž konstatují, že všechny významné instituce zvýšily svou návštěvnost, ale úroveň před rokem 2019 je pro mnohé z nich stále nedosažitelná. V roce 2019 totiž návštěvnost odpovídala 230 milionům lidí, tedy téměř dvojnásobku.

Oživení návštěvnosti je nerovnoměrné. V případě Louvru došlo k výraznému oživení – instituce plánuje omezit počty návštěvníků kvůli přeplněnosti. Relativně dobře se dařilo i Vatikánským muzeím nebo britské Tate Modern. Naopak v Číně se na návštěvnost promítla politika nulového Covidu. Ruská muzea se musela potýkat s tím, že se Rusko dostalo do izolace v důsledku války na Ukrajině, což silně omezilo turistický ruch. Počet návštěvníků v obou zemích byl v nejlepším případě podobný jako v roce 2021.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.